- Vesti -

NASA:Ubedljivi dokazi o životu na Marsu

Naučnici američke svemirske agencije NASA tvrde da su ponovnim proučavanjem jednog meteorita pronašli "čvrst dokaz" da je život na Marsu nekada postojao.

Podeli

Tim stručnjaka Svemirskog centra Džonson u Hjustonu ponovo je analizirao meteorit koji je pre 13.000 godina pogodio Antarktik.

Tim je Koristeći elektronski mikroskop visoke rezolucije našao neoboriv dokaz da je na crvenoj planeti nekada postojao život u obliku bakterija.

Istraživači navode da su mikroskopski kristali pronađeni na steni koja se otkinula od Marsa pre oko 16 miliona godina fosilizovane bakterije koje po mnogo čemu podsećaju na bakterije koje se mogu naći na našoj planeti, prenosi londonski "Telegraf".

Meteorit "Alen Hils 84001" skrenuo je pažnju javnosti pre 13 godina kada su na njemu pronađeni fosilni ostaci.

Naučnici su tada zaključili da je reč o bakterijama sa Zemlje koje su zarazile stenu dok je bila zarobljena u ledu. Sada se, međutim, veruje da bakterije potiču sa Marsa i da su došle na Zemlju zajedno sa meteoritom.

"Dokazi koji ukazuju na mogućnost da je nekada postojao život na Marsu polako se gomilaju", kazao je Dejvid Meki, vodeći naučnik NASA-e za istraživanje i astrobiologiju.

"Među ovim dokazima su i tragovi o nekadašnjem postojanju površinskih voda, kao što su ostaci reka, jezera, a moguće i okeana, ali i znaci koji ukazuju na postojanje tekuće vode u blizini ili na površini" Marsa, dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.