Ugostitelji:bez potpune zabrane pušenja

Narodna inicijativa "Zaštita umesto zabrane" apelovala je na premijera i Vladu Srbije da ne prihvate zakon o zaštiti stanovništva izloženosti duvanskom dimu kojim Ministarstvo zdravlja namerava da u restoranima uvede zabranu pušenja.

Život

Izvor: B92

Sreda, 21.10.2009.

10:00

Default images

"Zakon koji je Ministrastvo predložilo predviđa uvođenje potpune zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima koji služe hranu odmah, a u ostalim ugostiteljskim objektima od 1. januara 2012. godine, što je nama apsolutno neprihvatljivo", navedeno je u pismu Inicijative koju čine ugostitelji.

Prema njihovim procenama planirana zabrana bi prouzrokovala "fatalan udaraca" za više od devet hiljada ugostiteljskih objekata, a time i srpskom turizmu.

Inicijativa je podsetila da potpuna zabrana pušenja nije uslov za članstvo u Evropskoj Uniji, kao i da su zemlje koje su uvele restriktivne mere pretprele ozbiljne udarce po ekonomiju i zaposlenost pa su ublažile zakone.

Inicijativa "Zaštita umesto zbrane" podnela je 16. aprila ove godine Narodnoj skupštini Srbije svoj predlog zakona o zabrani pušenja u zatvorenim radnim i javnim prostorijama koji je podržan sa 80.00 potpisa građana.

Tim predlogom predviđa se delimična zabrana i podela prostora na dve zone.

Udruženje književnika Srbije odlučilo je da sе priključi Narodnoj inicijativi „Zaštita umesto zabrane“ i da podrži uvođenje zakona koji će na efikasan način regulisati pušenje na javnim mestima štiteći istovremeno nepušače i pušače.

Predstavnici Udruženja književnika Radomir Andrić i Srba Ignjatović zajedno sa članovima Narodne inicijative predstavili su prednosti uvođenja kompromisnog rešenja, kojim bi se i nepušačima i pušačima omogućio boravak u ugostiteljskim objektima bez ugrožavanja njihovog prava na izbor.

Kompromisno rešenje, za koje se Narodna inicijativa zalaže, predlaže da se vlasnicima lokala većih od 100 m² da mogućnost da odvoje posebnu prostoriju ili deo lokala u kome bi bilo dozvoljeno pušenje, dok bi vlasnici manjih lokala mogli sami da odluče da li će njihovi lokali biti u celosti pušački ili nepušački.

„Zabrinuti smo i uplašeni, posebno kada vidimo kakve sve probleme imaju naše kolege ugostitelji u drugim zemljama u kojima je uvedena potpuna zabrana pušenja. Na primer, u Hrvatskoj je posle samo tri meseca zatvoreno 100 kafića, a promet je pao i do 80%. U Srbiji i bez zabrane, zbog ekonomske krize promet već opao i do 40%. Predlog Narodne inicijative predstavlja jedini način da se izbegnu negativne posledice potpune zabrane pušenja, koje su mnoge zemlje već iskusile. Kompromisno rešenje jedino može da zaštiti sve nas, nas nepušače, nas pušače, nas ugostitelje.“ Nikola Dimitrijević, predsednik Udruženja ugostitelja Beograda. Uvođenje Zakona o potpunoj zabrani pušenja u EU pokazalo se kao neefikasno i mnoge zemlje su se odlučile da zakon prilagode ekonomskim okolnostima u svojim zemljama i da uvedu kompromisno rešenje.

Nemačka

Zakonodavci nemačke pokrajine Bavarska odlučili su 15. jula da ublaže nacionalnu zabranu pušenja i da, od 1. avgusta 2009.godine dozvole pušenje u barovima, koju čini jedna prostorije površine do 800 kvadratnih stopa, kao i da dozvole većim barovima da izdvoje posebne prostorije za pušače. Manji barovi u kojima je pušenje dozvoljeno moraju da nose oznaku “barovi za pušače”. Ovom odlukom je okončana potpuna zabrana pušenja u barovima, restoranima i disko klubovima koja je stupila na snagu u januaru 2008. Najstroža zabrana pušenja uvedena u Nemačkoj smatra se krivcem za loše rezultate vladajuće konzervativne partije na izborima prošlog septembra.

Belgija

Proširenje zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima izglasano je u belgijskom Parlamentu 9. jula 2009. Prema novom zakonu, pušenje će biti dozvoljeno samo u barovima koji ne služe sveže pripremljenu hranu. Ako je bar manji od 50m2, pušenje je dozvoljeno u celom objektu, a ako je veći, odeljak za pušače treba da zauzima manje od 50% ukupne površine. Prema istraživanju koje je obavio nacionalni sindikat samozaposlenih lica, 7 od 10 barova odabralo bi da prestane da služi hranu, i da zadrži mogućnost dozvoljenog pušenja.

Grčka

Grčka je, posle više neuspešnih pokušaja uvođenja potpune zabrane pušenja, u julu ove godine počela sa primenom novog zakona, po kojem vlasnici objekata manjih od 70m2 biraju da li će se u njemu pušiti ili ne, dok vlasnici većih objekata mogu da obezbede odvojeni prostor za pušače.

Češka Republika

Češki Senat je 24. jula ove godine usvojio izmene zakona po kojem vlasnici restorana mogu da odluče da li je u njihovom lokalu dozvoljeno pušenje ili nije. Izmena zakona je rezultat dugo traženog kompromisa između anti-pušačkih aktivista i ljudi, koji smatraju da se zabranom pušenja krši sloboda pušača. Državni sekretar Boris Stasni, jedan od autora izmena zakona o zabrani pušenja se inicijalno zalagao za potpuni zabranu pušenja u restoranima i barovima, ali je sada ipak podržao kompromisno rešenje. Izmene zakona treba da potpise predsednik Češke Republike kako bi stupile na snagu.

Slično iskustvo zabeleženo je i u regionu:

Hrvatska

Kako je najavljeno u medijima 6. jula, buduća premijerka Hrvatske Jadranka Kosor uz drastične rezove kroz drugi rebalans budžeta predložiće i ublažavanje zabrane pušenja na javnim mestima, koja je uvedena maja ove godine. Ministar zdravlja Hrvatske takođe se složio sa mogućnošću izmene zakona o potpunoj zabrani pušenja na javnim mestima, rekavši da „naročito u vreme krize i recesije“ nema mesta za tako radikalne mere. Kako je ministar najavio medijima 26. avgusta u Hrvatskoj će uskoro uslediti izmena Zakona o zabrani pušenja zbog nezavidne situacije u kojoj se našao ugostiteljski sektor.

Ovakoj odluci prethodila je peticija udruženja ugostitelja Hrvatske, koje je dalo zakonski predlog kojim se objektima do 50m2 daje izbor hoće li biti namenjeni pušačima ili nepušačima.

Inače, od uvođenja potpune zabrane pušenja, u Hrvatskoj je zatvoreno više od 100 kafića, promet je pao i do 80 posto. U Vinkovcima i Sinju protiv takve odluke štrajkovali su 24-satnim zatvorenim vratima ugostiteljskih objekata, a širom Hrvatske raspisana je i peticija oko koje se očekuje oko 300.000 potpisa građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: