Loši lekari su uglavnom muškarci

Žene su bezbedniji lekari u odnosu na muškarce, protiv njih se ređe vode istrage zbog sumnji u vezi sa njihovim ponašanjem, stručnim znanjem ili postupanjem, a takođe imaju manje šanse da budu suspendovane ili otpuštene, pokazala je najnovija studija britanskih naučnika.

Život

Izvor: B92

Sreda, 23.09.2009.

13:37

Default images

Analiza podataka o gotovo 5.000 lekara i zubara protiv kojih su pokrenute istrage u britanskoj Nacionalnoj službi za kliničku procenu (NCAS) u proteklih osam godina zbog sumnje u njihov rad pokazala je veliku neravnotežu kad je reč o polovima, preneo je dnevni list "Indipendent" na svojoj internet strani.

U izveštaju se navodi da je u pomenutom osmogodišnjem periodu služba NCAS primila 873 prijave protiv lekarki i 3.635 protiv lekara. Žene su tako činile samo 20 odsto prijavljenih, iako u radnoj snazi sektora zdravstva u Britaniji učestvuju sa 40 odsto.

U najozbiljnijim slučajevima, sa posla je suspendovano 50 ženskih lekara i čak 290 muških. Najčešće se pritužbe ulažu protiv psihijatara, specijalista za porođaje i lekara opšte prakse, pokazalo je istraživanje.

"Zaključak nije da su žene bolji lekari od muškaraca, ali studije ipak pokazuju da one duže razgovaraju sa pacijentom i više su na njega koncentrisane, a takođe imaju manju sklonost preduzimanju rizika", objasnila je zamenica direktora NCAS-a Rozmeri Fild.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: