Žene sve lepše, tvrde istraživači

Ne samo da su žene sve lepše, već su one ružne "vrsta koja izumire", rezultat je istraživanja naučnika sa univerziteta u Helsinkiju.

Život

Izvor: B92

Utorak, 28.07.2009.

20:00

Default images

U svojoj studiji, čije delove prenosi britanski list "Dejli mejl", grupa istraživača, predvođena profesorom Markusom Jokelom, ističe da lepe žene rađaju više dece od onih manje privlačnih i da među tom decom ima najviše devojčica koje su, zahvaljujući genetskoj kombinatorici, "lepe na mamu".

Lepota se tako, prirodnim putem, prenosi sa majki na kćerke, te se ženska lepota širi iz generacije u generaciju, ističu istraživači.

To, međutim, nije slučaj i sa muškarcima, koji ostaju "ružni" kao i njihovi pećinski preci jer za njih naprosto ne važe ista pravila evolucije.

Istraživači su godinama posmatrali 1.244 žene i 997 muškaraca, mereći njihovu reproduktivnu moć. Ispostavilo se da atraktivne žene rađaju u proseku 16 odsto više dece i da imaju 36 odsto više šansi da rode žensku decu.

Kćerke "slede primer majki", što dovodi do stvaranja "lanca lepote", u kome se lepota ne samo prenosi sa majke na kćerke već se i širi, eliminišući postepeno ružnoću.

Lepota je fizička osobina koja se nasleđuje, tvrdi Satiši Kanazava, psiholog-evolucionist sa Ekonomskog fakulteta u Londonu.

On kaže da je u jednom istraživanju pokazao da su u proseku lepe žene brojnije od lepih muškaraca.

Prosečni muškarac će i dalje biti "ružnjikav" dok će žene biti sve lepše i lepše, tvrdi Kanazava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: