Domen Crne Gore hit na internetu

Crna Gora je imala mnogo sreće kada je kao oznaku na Internetu dobila "me" jer su mnoga imena, to jest adrese sa tim završetkom veoma tražene.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.11.2008.

14:00

Default images

Septembra 2006. godine ISO je primila Crnu Goru i odredila joj državnu skraćenicu "me" za adresu na Internetu. Kako se ispostavilo, ta skraćenica je veoma interesantna pošto, kako na engleskom tako i na srpskom jeziku, ima isto značenje i, uz dobro ime koje joj prethodi, može lako da se zapamti.

Tako su, na primer, moguće mnogobrojne popularne kombinacije poput "kupi.me" na srpskom ili "buy.me" na engleskom, pa je to razlog što je ta skraćenica tako mnogo tražena.

Zato nije iznenađenje što je najpre zadržano oko 3.000 "domena" sa skraćenicom "me". Od toga je 2.600 najinteresantnijih adresa prodato licitacijom, a još 400 je rezervisano za crnogorske institucije.

Prve statističke brojke vezane za uvođenje skraćenice "me" pokazuju odlične rezultate. U prva dva dana uvođenja skraćenice "me" kao zamene za "yu", registrovano je više od 50.000 domena sa "me", a posle 14 dana broj adresa popeo se na 100.000.

Veći deo registrovanih adresa sa skraćenicom "me" otišao je u SAD (50 odsto) i u Veliku Britaniju (11 odsto).

Prema proceni Predraga Lesića, direktora Ustanove za registraciju adresa sa skraćenicom "me", do velike potražnje došlo je usled sve veće težnje korisnika interneta da imaju interesantne adrese.

Lesić očekuje posebno veliko interesovanje za ličnu prezentaciju na Internetu, za adrese sa skraćenicom "me", kao i u kontekstu "socijalne mreže".

U međuvremenu, postale su poznate i cene za koje su prodate neke adrese sa skraćenicom "me". Tako su adrese "toyota.me" i "only.me" prodate za 90.025 odnosno 33.405 dolara.

Krajem septembra u Njujorku je održan sastanak trgovaca internet adresa "T.R.A.F.F.I.C" na kojem je prodato više adresa sa crnogorskom skraćenicom.

Jedan kupac je, između ostalih, platio 20.000 dolara za adresu "kiss.me", drugi 17.500 dolara za "buy.me", a treći je dao 70.000 dolara za "date.me".

Još se licitira velik broj zanimljivih adresa s crnogorskom skraćenicom, kao što su "bestmoney4.me" ili "mama.me".

Crna Gora ima sreće da je dobila državnu skraćenicu za Internet koja se može lako prodati na međunarodnom tržištu, kažu stručnjaci.

Sličnu srećnu okolnost su imala i ostrva Tuvalu, čija skraćenica glasi "tv". Samo prodajom adresa sa tom skraćenicom ta sićušna zemlja ostvarila je prihod u visini 50 miliona dolara.

Posle prvih licitacija Crna Gora je uspela da zaradi dva miliona dolara, čime je oborila sve rekorde, pa stručnjaci očekuju se da će Podgorica ostvariti sličan, a možda i bolji prihod od Tuvala.

Zoran Mirković, Tanjug.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: