- Vesti -

U trendu je imati profil na Facebooku

Većina mladih u Srbiji smatra da onaj ko nema profil na popularnoj mreži “Facebook” nije u trendu, pokazuju rezultati istraživanja "Mladi i nove tehnologije među mladima".

Podeli

Jasna Milošević Đorđević iz agencije Stratedžik marketing koja je u avgustu sprovela istraživanje među mladima uzrasta 15 do 25 godina rekla je na konferenciji za novinare da su najpopularnije sajtovi za mlade upravo socijalne mreže “Facebook” i “Myspace”.

Prema njenim rečima, od 30 odsto ispitanika koji svakodnevno koriste Internet čak 61 odsto njih ima profil na popularnoj mreži “Facebook” a 37 odsto na sajtu “Myspace”

Mladi ”Facebook” shvataju kao ozbiljan i sveobuhvatan sajt koji im omogućava da komuniciraju sa osobama koje žive daleko, pomoću kojeg mogu da nađu srodne duše po hobiju i interesovanjima, na kojem se zabavljaju a navode i da su oni koji nemaju profil "aut".

Milošević Đorđević je istakla da mladi takođe uočavaju da ima dosta lažnih profila i predstavljanja, da zbog korišćenja ovakvih sajtova manje uživo komuniciraju sa društvom a kao negativno ocenjuju i stvaranje zavisnosti od tog sajta.

Istraživanje "Mladi i nove tehnologije među mladima" urađeno za nevladinu organizaciju IREX Promedija pokazuje da većina mladih sve manje provodi slobodno vreme gledajući televiziju a sve više pretražujući Internet.

Navode da im je televizijski program nedovoljno atraktivan a kažu i da bi uveli više raznovrsne muzike, edukativnih i dokumentarnih emisija, emisija o dešavanju u gradu, bolji filmski program i kraće reklame.

Milošević-Đorđević je kazala da mladi radio posmatraju kao zastareli medij a da samo 34 odsto njih svakodnevno čita štampu i dodala da generalno postoji trend da mladi ne vole politiku, analitičke tekstove i da bi pisanje štampe promenili tako što bi ubacili više tekstova o gradskim dešavanjima i humora.

Istraživanje je pokazalo da oko 30 odsto ispitanika koristi Internet i da se informiše putem Interneta kao i da postoji razlika između mladih koji se tako informišu i onih koji koriste televiziju, štampu i radio za informisanje.

Internet se najviše koristi za mejlove, pretraživanje, čitanje vesti, skidanje muzike, komunikaciju, filmove, igranje igrica, bankarske usluge i onlajn kupovinu.

Vesti

"Etna nije vulkan"

Etna u Italiji poznata je kao jedan od najsnažnijih vulkana na planeti, ali jedan istraživač smatra da zapravo nije reč o "pravom" vulkanu.

Vesti petak 19.01. 17:55 Komentara: 19
strana 1 od 3655 idi na stranu