Započinjati dan doručkom, a ne kafom

Lekari savetuju se dan nikada ne započinje sa kafom, već da se obavezno prvo doručkuje da se ne bi upropastio želudac.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 17.07.2008.

12:00

Default images

Stručnjaci takođe ukazuju da doza tri do četiri kratka espresa prija srcu, pri čemu je od svih kafa dobar samo skraćeni espreso, dok produženi treba izbegavati, jer dodatak vode iz aparata crpi vrlo štetne materije iz kafe.

Kafu ne bi trebalo konzumirati više od tri puta dnevno, jer stavovi lekara nisu uvek bili usaglašeni kada je reč o tome da li je kafa korisna ili štetna po zdravlje.

Ipak, u poslednje vreme dolazi se do zanimljivih dokaza da je kafa zapravo veoma dobra za nas, a jedna nova studija pokazuje da ona može da smanji rizik od dijabetesa tipa dva.

Proučavanja pokazuju da je ispijanje četiri šolje kafe dnevno, oko dva decilitra, povezano sa smanjenjem od 30 odsto u riziku razvoja dijabetesa.

Svakog jutra više od 100 miliona Amerikanaca poseže za šoljom kafe da bi razbuđeni započeli dan, a mnogi priznaju da su pravi zavisnici.

Pojedina istraživanja ukazuju da se svakodnevno pijenje kafe povezuje sa smanjenim rizikom dobijanja Parkinsonove bolesti, raka jetre, kamena u žuči, ali to ne znači da se treba "predozirati" kofeinom.

Nova studija pokazuje da je kafa bez kofeina podjednako efikasna protiv dijabetesa kao i obična kafa, jer su obe vrste pune istih hranljivih sastojaka i imaju i druga važna svojstva.

Testiranjem na miševima otkriveno je da kafa ima sastojke koji povećavaju sposobnost jetre da razgrađuje šećer, što je u velikoj meri dejstvo koje imaju i lekovi protiv dijabetesa.

Međutim, mnogi lekari te nalaze smatraju zanimljivim, ali ipak suviše preliminarnim da bi svojim pacijentima odmah prepisali dvostruki espreso.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: