Makartni za vegetarijanski ponedeljak

Bivši član sastava “The Beatles”, ser Pol Makartni pozvao je Britance da uvedu "vegetarijanski ponedeljak" i tako pomognu smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Život

Izvor: B92

Utorak, 24.06.2008.

11:00

Default images

U intervjuu časopisu "Grouser" Pol Makartni je pozvao svoje sunarodnike da smanje potrošnju mesa i da ga se za početak odreknu jednom sedmično.

"Mnogi ponedeljkom idu u teretanu. Vegetarijanski ponedeljak je skoro ista stvar ali je njegova prednost u tome što štiti našu planetu", objasnio je on.

Ser Makartni kaže da taj običaj potiče iz Australije gde su potrošači svesni kakve su posledice uzgajanja stoke po životnu sredinu jer ono proizvodi više ugljendioksida po proizvedenoj kaloriji nego ratarstvo.

Bivši Bitls, dugogodišnji vegetarijanac, kaže da je za takvo opredeljenje bio ohrabren preporukama Ujedinjenih nacija.

"Jedan od glavnih zaključaka nedavnog izveštaja o klimatskim promenama je da bismo trebali da jedemo manje mesa. To ne kaže neko vegetarijansko udruženje, nego Ujedinjene nacije", naveo je on.

Nakon glumaca Kejsija Afleka i Foresta Vitekera, Makartni je nova poznata ličnost koja se ovih dana uključila u kampanju promocije vegetarijanstva koju je pokrenulo poznato udruženje za zaštitu životinja, PETA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: