Kuda putovati bez viza?

Slobodno putovanje po zemljama Evrope još je daleka budućnost za mnoge Srbe, ali postoje zemlje koje se mogu posetiti i bez viza, a da biste saznali koje su to zemlje, posetite Internet portal "Kluba putnika Srbije".

Život

Izvor: B92

Petak, 09.05.2008.

12:00

Default images

Kako je objavila nemačka agencija DPA, grupa mladih entuzijasta osnovala je sajt www.serbiatravelers.org kako bi ohrabrila svoje vršnjake da putuju, uprkos praznim džepovima i restriktivnom viznom režimu koji stoji između njih i velikog dela razvijenog sveta.

"Mi promovišemo Srbiju, ali i egzotične destinacije u Aziji i Africi", izjavio je za nemačku agenciju jedan od osnivača sajta Lazar Pašćanović, dodajući da je "interesantno kako je politička situacija promenila interesovanja" putnika.

Osim toga što žive sa manje od 650 dolara mesečno, Srbi se, pri pokušaju da putuju, često sreću sa ponižavajućim preprekama, navodi nemačka agencija.

"Kada su naši roditelji bili naših godina, u Titovoj Jugoslaviji, putovati je bilo lako i jeftino. Mogli su samo da se spakuju i odu u London, Pariz ili Beč", kaže Pašćanović.

DPA podseća da je Tito, balansirajući između strana u Hladnom ratu, iz njih izvlačio milijarde dolara kredita kako bi finansirao udoban život građana svoje zemlje, čiji je crveni pasoš bio podjednako dobrodošao i na Zapadu i na Istoku.

"Danas ne možemo da putujemo kao naši roditelji, ali možemo da idemo u bivše sovjetske republike i gradove Azije i Afrike", naglašava Pašćanović.
Onima željnim lutanja svetom, Klub preporučuje i jeftina putovanja bez viza u susedne zemlje, Tursku, Egipat, ali i Jordan, Siriju, Azerbejdžan i još neke države.

Uz to, kako navodi Pašćanović, mnogo toga može se videti i kod kuće. "I mi imamo planine, šume, manastire, jezera i reke", kaže on i dodaje da su u Klubu zato počeli da sakupljaju i materijal o Srbiji.

Klub sada nudi i mape, savete, preporuke i ilustrovane izveštaje o putovanjima po Srbiji, ne samo za one koji odmore provode u hotelima, već i za pešake, bicikliste, autostopere i sve ostale avanturiste plitkih džepova.

Pošto ima i neskraćenu verziju na engleskom jeziku, sajt je dobar izvor informacija i za strance, koji su često oprezni kada je u pitanju putovanje u Srbiju, zbog loše protumačenih ili napola saslušanih političkih izveštaja, navodi nemačka agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: