Stara planina novi skijaški centar

Život

Izvor: B92

Utorak, 01.08.2006.

22:17

Default images

Ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da će izgradnja prve žičare na Staroj planini početi u avgustu, a gradiće je austrijska kompanija Doplmajer.

Dinkić je kazao da je preduzeće Srbijašume već proseklo šumu za izgradnju te žičare, a tenutno se proseca šuma na mestu gde je predviđena prva staza, dužine dva kilometra, koja bi trebalo da bude završena za predstojeću zimsku sezonu.

Predviđene su i lokacije za izgradnju hotela na Staroj planini, koja gotovo da nema smeštajne kapacitete. Za njihovu izgradnju biće objavljen međunarodni tender i biće pozvani strani hotelski lanci koji imaju iskustva u zimskom turizmu, a koji bi mogli da počnu gradnju odmah po završenom mapiranju svih potencijalnih ski staza, žičara i gondola.

Prema Dinkićevim rečima, urađeno je satelitsko i helikoptersko snimanje Stare planine, koje je pokazalo da je moguće izgraditi i do 200 kilometara ski staza, što je daleko više nego što trenutno ima Kopaonik.

Ministar finansija je istakao da je realno očekivati da Stara planina za dve do četiri godine postane najznačajniji skijaški centar u Srbiji.

On je dodao da će do kraja godine na Kopaoniku biti izgrađene još dve brze, četvorosedne žičare na stazama "duboka 1" i "duboka 2", što će omogućiti da se na toj planini ugosti još više turista. Uskoro će biti raspisan i tender za izgradnju prvog velnes hotela na Kopaoniku na lokaciji bivšeg hotela Bačište, dodao je Dinkić.

Ministar finansija je kazao da je zaključen ugovor između kompanije Geneks, koja je do sada bila vlašnik skijališta na Kopaoniku, i preduzeća Skijališta Srbije o prenosu celokupne skijaske infrastrukture na to javno preduzeće.

Predviđena je i izgradnja skijališta na Divčibarama i na Goliji, koja bi mogla da postane treći veliki skijaški centar zemlje, kazao je Dinkić. On je naveo da je predviđena gradnja i manjih ski liftova na Zlataru, Rudniku, kao i infrastruktura za ski centar Tornik na Zlatiboru.

(Beta)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: