Estrada se oprašta od velikog Tozovca: "On je za mene prvi i najbolji", "Hvala za sve čika Tozo"

Legendarni Predrag Živković Tozovac preminuo je danas u 86. godini i njegove kolege i prijatelji oglašavaju se povodom smrti velikog pevača.

Život

Izvor: B92

Utorak, 06.04.2021.

11:00

Estrada se oprašta od velikog Tozovca:
Foto: Printscreen/TV Prva

Njegova koleginica Cakana rekla je da ga poznaje od početka svoje karijere.

"Znam ga otkako pevam. Skoro sam se čula sa njegovom suprugom Mimom, rekla mi je da se on bolje oseća. Rekla mi je da ćemo se čuti kad on izađe, da će mu preneti pozdrave od Neše i mene, da će mu reći da se drži. On je prava srpska legenda, za kojom treba žaliti. Toliko pozitivno i dobro stvorenje, divan kolega. Voleo je ljude, prosto je bio prava zvezda, jugoslovenska. Baš sam šokirana...", kaže kroz suze Cakana za "Blic".

Kasnije je za TV Prva rekla je Tozovac bio pravi kavaljer, "znao je da nas podigne i da nam kaže lepe reči i savet".

"Sve je bilo najiskrenije od srca. Strašno mi je žao i nadam se da ide negde gde je bolje", rekla je ona za TV Prva, i dodala da je počastvovana što ga je poznavala.

"Ja sam jedno od tih siročića koji su preživeli": Tozovac o najtežim trenucima u svom životu

"Imao je on godina, ali negde sam verovala da će ipak da se izbori. Viđali smo se često zaista, u kafiću u njihovom kraju smo pili kafu, jeli kroasane, tu blizu stanuje Nešina ćerka. Šta može da se kaže, osim da sam toliko tužna i zbunjena, užasnuta. Ionako su nam svi ovi dani blentavi i apatični, ovo me je dotuklo. Toliko je ljudi otišlo koji su bili vredni za nas, glumaca, pevača... Nekako stvarno da se čovek zamisli... Evo rasplakali ste me, pozvaću Mimu sada", kaže pevačica.
Kompozitor Novica Negovanović kaže da smo izgubili velikog umetnika koji je ostavio predivne pesme.

"Upoznao sam ga u Beogradu, u restoranu Kalemegdanska terasa, slušali smo Zvonka Bogdana, bio je tu i Toma Zdravković i još pevača. Bio je umetnik, glumac i voditelj, šarmer. Neponovljiv. Žalimo svi za njim, bio je voljen kod svih, posebno kod kolega".
Foto: Printscreen/TV Prva
Negovanović priča za TV Prva da su bili kao braća, oslovljavao ga je sa "burazeru", putovali su po Nemačkoj, a Tozovac je bio i njegov gost u Americi.

"Bio je boem, voleo je kafanu. Voleo je da popije i da se druži. U poslednje vreme smo se često družili. Obećao je da će da dođe kod mene, ali nije uspeo", kaže on.
Miroslav Ilić takođe se oglasio povodom smrti svog prijatelja.

"On je za mene prvi i najbolji. Pomerio je kriterijume u ovom zanatu, pre svega mislim smisao za humor, mangupluk i kao autor, izvođac, posle možeš da ređaš kako hoćeš, ali on je bio prvi. Poslednji put smo se videli za snimanje novogodišnjeg programa", rekao je Ilić.

Poslednji intervju Tozovca: "Voleo bih da me puste da umrem kod kuće" Pevač Nikola Rokvić se veoma potresao kada je čuo ovu vest, pa je posvetio objavu i dirljivu poruku na svom profilu na Instagramu, baš u čast preminulog pevača.

"Imao sam čast da mnoga jutra uz divne pesme, razgovore i velike savete dočekam uz ovog velikana! Hvala za sve čika Tozo, trag koji ste ostavili je neizbrisiv", napisao je između ostalog Rokvić.
Merima Njegomir je u svom obraćanju medijima rekla da se čula sa svojim prijateljem u četvrtak.

"Zvao me je, jako smo bliski bili. Rekao je, dosadilo mi je, ne mogu da gledam u jednu tačku, neće da me puste. Ne znam da li ću izaći", rekla je Merima Njegomir.

Za domaće medije takođe se oglasila i Neda Ukraden, koja je bila veliki prijatelj sa Tozovcem i njegovom suprugom i takođe je rekla da se čula sa pevačem nedavno.

Oglasila se Tozovčeva supruga: "Izgubila sam sa njim deo života, nemam snage"

"Pre nego što su se on i Mima venčali, ja sam ih nagovarala da se uzmu i nudila se da im budem kuma i da ih vodim na ručak da proslavimo. Kasnije sam pročitala u štampi da su se uzeli. Zvala sam ih da čestitam i istog dana sam napravila žurku u kući i slavila sa svojim zetom njihovo venčanje. Kasnije sam čula da je u bolnici. Zvala sam njegovu suprugu, koja mi je rekla da nije kritično i da je na odeljenju za lakše slučajeve. Međutim, vest od jutros me je rastužila", rekla je Neda Ukraden.
Foto: Printscreen/TV Prva
Saša Popović je rekao da je shvatio da nije samo otišao Tozovac, već i veliki deo života svih nas.

"Pesme koje nam je ostavio nadživeće i sve nas, jer je reč o vanvremenskim hitovima, o muzici koja nikada neće prestati da se sluša. Saučešće njegovoj porodici, prijateljima i svima nama koji smo ga voleli i poštovali."
"Tozovac je ostavio trag u beskraju u istoriji duha zemalja bivše Jugoslavije i napustio ovaj svet svestan da je jedan od najvećih i najvoljenijih", napisala je na Instagramu voditeljka Vesna Dedić.

Na njene pozive Tozovcu za gostovanje u emisiji, u periodu od 2002. do 2012, pevač bi odgovarao da "trideset godina gradi imidž lepog Toze", i kako ne želi da se pojavi u emisiji jer joj je toliko loše svetlo u studiju.

"Imala sam čast da ga ponekad, kao posle promocije romana Zagrli me slušam do zore i to je moj veliki emotivni kapital", rekla je Vesna Dedić.
I Željko Joksimović se oprostio od velikog Tozovca.

"Otišao je naš najveći autor, izvođač tradicionalne muzike, i moj Veliki Prijatelj, Predrag Živković-Tozovac. Hvala, za sve dragi Tozo. Počivaj u miru", napisao je Joksimović na Fejsbuku.

Otišao je nas najveæi autor , izvodjaè tradicionalne muzike, i moj Veliki Prijatelj, Predrag ¯ivkoviæ-Tozovac. Hvala, za sve dragi Tozo. Poèivaj u miru.

Posted by Zeljko Joksimovic on Tuesday, 6 April 2021

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: