Vitezovi plivali za časni krst

Na Ušću Save u Dunav tačno u podne održano je viteško plivanje za časni krst povodom hrišćanskog praznika Bogojavljanja.

Život

Izvor: B92

Petak, 18.01.2019.

15:04

Vitezovi plivali za časni krst
Foto: Printscreen TV Prva

U ovom plivanju su svi pobednici jer taj čins simbolizuje zajedništvo.

Miloš Đoković jedan od učesnika je rekao da je osećaj fantastičan, da je prvi put danas plivao za časni krst i da mu je čast što je učestvovao u jednoj ovakvoj manifestaciji.

Sutra će inače plivanje za Bogojavljanje biti organizovano na četiri mesta - u Zemunu, Grockoj, Lazarevcu, na Adi ciganliji i Tašu.

Inače, i Rusi učestvuju u plivanju za časni krst, i prema istraživanju Ruskog centra za istraživanje javnog mnjenja u tome će sutra učestvovati oko 20 odsto njih.

Prema ovom istraživanju Rusi vole ledenu vodu, a to je izjavilo čak 20 odsto Rusa, što je u odnosu na prošlu godinu rast od 15 odsto. Oni su izjavili i da će se kupati u ledenoj void na Bogojavljanje. U ovom ledenom kupanju sutra će da uživa čak 29 odsto muškaraca u Rusiji, kao i 36 odsto mladih starosti od 18 do 24 godine. Istraživanje je pokazalo da će u ledenu vodu i oko 25 odsto seoskog stanovništva, navodi Tass.

Kada su u pitanju žene, to će sutra uraditi 12 odsto Ruskinja i samo šest odsto žena starijih od 60 godina.

Prema istraživanju, 63 odsto ispitanika godišnje učestvuje u ovakvom ritualu za Bogojavljenje. Svaka peta osoba učestvuje iz verskih ubeđenja. Još 14 odsto navodi da je to dobro za zdravlje. Ima onih koji zbog zdravlja neće da se kupaju u hladnoj void i to 31 odsto Rusa.

Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: "Ovo je sin moj i njega poslušajte".

Za Bogojavljanje se pliva 33 metra, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista.

Reč je o jednom od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a tog dana u svim crkvama i hramovima se osvećuje voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: