"Japanski Sačmo" odlikovan u Nju Orleansu

Trubač Jošio Tojama, poznat kao "Japanski Sačmo", zbog posvećenosti muzici Luja Armstronga, odlikovan je u kolevki džeza, američkom gradu Nju Orleansu.

Život

Izvor: B92

Subota, 11.08.2018.

23:52

Default images

Tojami je nedavno u Nju Orleansu uručena nagrada "Sačmo", nazvana po jednom od nadimaka Armstronga, legende džez muzike, navodi Asošiejted pres.

Njih dvojica su se sreli 60-ih godina, a Tojama je 50 godina kasnije došao sa ženom u Nju Orleans. Tu su učili o tradicionalnom džezu - u noćnim klubovima, na kućnim žurkama, u crkvama i na sahranama, a potom se vratili u Japan i posvetili se sviranju.

Na Letnjem festivalu "Sačmo", koji se održava na Armstrongov rođendan, Tojama je prošlog vikenda nastupio sa svojim bendom, kada mu je uručena i nagrada. Direktorka Festivala Dženis Folks rekla je da je Tojama deo muzičke kulture Nju Orleansa, jedan od onih retkih ljudi koji spajaju i pojedince i kulture.

Nagrada "Sačmo" je dodeljena Tojami zbog njegove muzike i povezanosti s Nju Orleansom, što uključuje donaciju 850 muzičkih instrumenata i više od 130.000 dolara datih za muzičku edukaciju u rodnom mestu džeza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: