Uginuo poslednji mužjak severnog belog nosoroga

Poslednji mužjak severnog belog nosoroga uginuo je nakon komplikacija povezanih sa godinama.

Život

Izvor: B92

Utorak, 20.03.2018.

08:47

Uginuo poslednji mužjak severnog belog nosoroga
Foto: EPA-EFE/DAI KUROKAWA

Sudan, koji je boravio u rezervatu Ol Pejeta u Keniji, uspavan je u ponedeljak nakon što se njegovo zdravstveno stanje pogoršalo, piše Bi-Bi-Si.

Bio je veoma star, više se nije osećao dobro i nije mogao da stoji.

Na celom svetu ostale su samo dve ženke severnog belog nosoroga.

Nada za očuvanje ove vrste nosoroga je sve manja, ali su moguće uz pomoć određenih tehnika. Naučnici sa instituta za zoološka istraživanja rade na jednoj specifičnoj metodi veštačke oplodnje.

Jedan od načina bio bi korišćenje sačuvanih spermatozoida drugih mužjaka za oplodnju dve preostale ženke i implantacija embriona u matericu ženke neke druge vrste nosoroga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: