Šljivova - selo koje se podmlađuje

Šljivova, selo desetak kilometara udaljeno od Krupnja, specifično je po tome što, za razliku od većine sela u Srbiji, njega čini pretežno mlado stanovništvo.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 30.01.2014.

12:00

Default images

Trenutno oko 100 mladih osoba živi i radi u ovom selu i ne nameravaju da ga napuste. Žitelji se uglavnom bave poljoprivredom, najviše proizvodnjom kupina, malina, krompira i šljive, koje najbolje uspevaju u ovom kraju.

"Uprkos otežanim uslovima u ovom planinskom kraju, mladi zasnivaju porodice na svojim porodičnim ognjištima i ostaju u svom rodnom mestu. U nedavno renoviranoj i opremljenoj školi, za razliku od drugih sela, ne opada broj učenika", istakla je učenica završne godine Srednje ekonomske škole u Krupnju Gordana Stefanović za portal Loznica info.

Ona je napomenula da je u 2013. godini rođeno 12 beba, što je najviše u krupanjskoj opštini.

Nekada jedini simbol Šljivove i planine Rožanj bila je mala, drvena crkva, koja je sada preuređena u manastir Svetog Vasilija Ostroškog, pored koga je sagrađen i dom.

Finansije su stizale sa svih strana, ali najvećim su delom u izgradnji i renoviranju učestvovali upravo seljani Šljivove. Pored škole i prodavnice, koju sada imaju u selu, nadaju se asfaltiranom putu, koji bi im omogućio lakšu i uspešniju trgovinu i sigurniju budućnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: