Vesti -

NASA: Na Marsu pronađena tečna voda

Nakon dugogodišnjih nagađanja i glasina, NASA je danas zvanično objavila da je na Crvenoj planeti otkrivena voda u tečnom stanju.

Podeli

Kao što su mnogi i pretpostaljali kada su čuli vest da NASA danas organizuje konferenciju za medije na kojoj će saopštiti važno otkriće u vezi sa Marsom, na Crvenoj planeti je otkrivena voda u tečnom stanju.

Naučnici su otkrili da na Marsu postoje kanjoni i zidovi kratera po kojima tokom letnjih meseci teče slana voda. To znači da su šanse da pronađemo neki oblik života na ovoj planeti mnogo veće nego pre.

Oni su uočili dugačak taman trag koji voda ostavlja na planinama na Marsu, a to je potkrepljeno i satelitskim snimkom koji možete videti ispod.

Na njemu je uočljivo kako je gornji deo planine tamniji od donjeg, a naučnici su ustanovili da je to zato što se voda tokom letnjih meseci sliva niz planinu, dok su tokom jeseni i zime strane planine suve. Razlika u tamnoj i svetloj boji na dnu planine u stvari označava mesto do kog je voda tekla.

Tamne, uske brazde se pojavljuju i povećavaju tokom najtoplijih meseci, a nestaju tokom ostatka godine. So smanjuje tačku zamrzavanja vode, što objašnjava kako je moguće da i pored niske temperature na Marsu ima vode.

Na drugom NASA-inom snimku možemo videti kako se slana voda sliva sa litica planine na Marsu.

Neki stručnjaci već godinama iznose teorije prema kojima su tamne crte koje se javljaju na padinama Marsovih brežuljaka i planina tokom toplijih godišnjih doba (a nestaju tokom hladnijih) potvrda da tu ima vode.

Voda koju je Nasina letelica MRO otkrila na Marsu mogla bi da nastaje otapanjem podzemnih santi leda koje nastaju u procesu u kom soli izvlače vlagu iz Marsove atmosfere ili iz podzemnih "rezervoara" vode.

NASA je početkom godine objavila da je Mars u davnoj prošlosti verovatno imao veliko more slično Atlantskom okeanu, ali je vremenom 87 odsto te vode isparilo u svemir.

Ako znamo da je život na Zemlji nastao u vodi, odnosno da je voda savršeno mesto za nastanak života, sve ovo povećava šanse da će naučnici na Crvenoj planeti možda konačno otkriti da je život tamo postojao ili da još postoji.

U svakom slučaju, ovo je veliki dan za istoriju nauke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 197 idi na stranu