- Vesti -

Broj Jevreja u svetu blizu nivoa pre Holokausta

Jevrejska populacija u svetu približava se broju iz vremena pre Holokausta, sudeći po podacima Političkog instituta jevrejskog naroda sa sedištem u Jerusalimu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Institut je saopštio da je početkom ove godine bilo 14,2 miliona Jevreja u svetu. Ako se u obzir uzmu i oni čiji je samo jedan rodtelj Jevrejin i oni koji se identifikuju delimično kao Jevreji onda ih ima skoro 16,5 miliona, kolika je bila jevrejska populacija uoči Drugog svetskog rata, navodi Asošijeted pres. Nacisti i njihovi saradnici ubili su oko 6 miliona Jevreja u holokaustu.

Nakon Izraela, u kome živi 6.103.200 Jevreja, u SAD ih ima najviše 5.700.000. U poslednjoj deceniji jevrejska populacija je porasla za 8 procenata, što je najviše od Drugog svetskog rata, objavio je izraelski novinski sajt Ynet.

U izveštaju se navodi da je porast broja Jevreja delimično posledica prirodnog rasta uglavnom u Izraelu i jedne od najvećih stopa fertiliteta u zapadnom svetu. Medjutim rast ima veze i sa izmenom jevrejske identifikacije, zapravo 59 procenata odrasle dece u SAD, koji imaju samo jednog roditelja Jevreja, se sada identifikuju kao Jevreji, odnosno većina, što do sada nije bilo zabeleženo.

Predsednik instituta Avinoam Bar Josef rekao je da se više tih Jevreja identifikuje tako, jer se to što je neko Jevrej poštuje sada u SAD više nego ranije. On takodje podseća na obrazovna putovanja koje organizuje Izrael za mlade Jevreje u dijaspori i smatra da takodje imaju efekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 199 idi na stranu