NASA traži pomoć: Asteroidi prete sa svih strana

Američka svemirska agencija NASA pozvala je astronome amatere i druge građane da pomognu u praćenju kretanja asteroida koji bi mogli da opustoše Zemlju.

Život

Izvor: B92

Sreda, 19.06.2013.

12:11

Default images

NASA prati oko 95% najvećih svemirskih tela, veličine od kilometra u prečniku i više, koji će proći pored Zemlje. Njihova površina uporediva je sa svemirskom stenom, koja je, kako se pretpostavlja, pre 65 miliona godina prouzrokovala nestanak dinosaura.

Na internet stranici Američke svemirske agencije objavljen je poziv pojedincima, vladinim agencijama, međunarodnim partnerima i akademskoj zajednici na pronalaženje 'svih asteroida koji su potencijalna pretnja celoj civilizaciji'.

"Stotinak astronoma amatera već je uključeno u pomoć astronomima iz Nasinog programa za objekte bliske Zemlji (NEO). Koristeći se svetlosnom analizom svemirskih stena, oni sastavljaju slike tih objekata kako bi se utvrdila njihova obeležja", rekao je Džejson Kesler iz Nasinog programa. "Kako raste broj otkrivenih asteroida, povećava se i Nasina potreba i zato nam je potrebna pomoć građana," dodao je Kesler.

Iz Nase upozoravaju kako čak i manje svemirske stene mogu biti opasne i to bez obzira na to da li udare u Zemlju. Meteorska kiša, uzrokovana raspadom jednog meteora, koja je u februaru pogodila slabo naseljeno područje Čeljabinska na Uralu, povredila je gotovo hiljadu osoba. Prema izjavama svedoka, prozori su pucali, kuće su se tresle, a telefoni su prestali da rade.

Još jedna svemirska stena, promera 46 metara, prohujala je u februaru pored Zemlje na udaljenosti od svega 28.000 kilometara, što je bio najbliži prolazak asteroida u poslednjih 15 godina, otkada naučnici rutinski prate njihovo kretanje.

"Cilj Nasine inicijative i poziva građanima je otkrivanje svih svemirskih objekata (NEO) promera većeg od 30 metara," rekao je Kesler.

Svemirska agencija takođe najavljuje planove hvatanja malih asteroida, njihova preusmeravanja u stabilnu orbitu i slanja ljudi da ih proučavaju već 2021. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: