- Vesti -

Ovaj profesor je zaista pogrešio…

Pitanje je da li bi naučnik Džon Gurdon osvojio ove godine Nobelovu nagradu da je slušao kritike svog školskog profesora koji nije bio zadovoljan njegovim radom.

Izvor: B92
Podeli

“Bilo je to katastrofalno polugodište. Njegov rad daleko je od zadovoljavajućeg. Ono što je pripremio loše je naučio”, stoji u pismu koje je 1949. godine uputio jedan od profesora tada šesnaestogodišnjem Gurdonu, prenosi BBC.

U izveštaju za kraj polugodišta stoji i da je mladi Gurdon više puta upadao u nevolje, da ne želi da sluša profesore kao i da insistira da radi stvari na svoj način. Njegovu želju da postane naučnik autor izveštaja okarakterisao je kao smešnu, jer Gurdon “nije mogao da nauči ni jednostavne činjenice iz biologije”.

“Verujem da ima ideje kako će postati naučnik. Sa njegovim dosadašnjim radom to je zaista smešno, ako ne može naučiti jednostavne činjenice iz biologije ne bi imao nikakve šanse da nauči posao stručnjaka, i bio bi to čisti gubitak vremena, i njegovog i njegovih učitelja", navodi se u pismu.

Na svu sreću, Gurdon nije dozvolio da ga ove grube reči obeshrabre i postao je jedan od pionira u kloniranju. Ove godine zajedno sa Šinjom Jamanakom proglašen je dobitnikom Nobelove nagrade za medicinu i fiziologiju zbog svojih dostignuća na polju proučavanja matičnih ćelija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 120 idi na stranu