Šta će biti s kućom Mileve Ajnštajn?

Kuća u Rumi u kojoj je Mileva Marić-Ajnštajn provela detinjstvo potpuno je ruinirana. Kuća nije spomenik kulture i potrebna je građanska inicijativa ili zahtev vlasnika da se objekat obnovi. Opština Ruma nema nikakvu nadležnost, jer je kuća u privatnom vlasništvu.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.06.2013.

18:38

Default images

Nekada kuća u kojoj je živela Mileva Marić sa porodicom od 1877. do 1892, a danas ruina koja preti da se sruši. Oronule fasade, polupanih izloga kuća je pogodno mesto za grafite i oglase.

Jedino tabla koju je svojervemeno okačilo Zavičajno društvo svedoči da je ovde detinjstvo provela supruga Alberta Ajnštajna kojoj se u javnosti pripisuju naučne zasluge.

“Kada smo postavljali ovu ploču, bio nam je cilj da bilo kada, u slučaju rušenje ove zgrade, ostane ploča koja će svedočiti da je u ovoj kući živela Mileva i da su ovde rođeni njeni brat i sestra”, kaže Ratko Racković, bivši član Zavičajnog društva.

Kuća je, saznali smo u katastru, u vlasništvu uhapšenog rumskog biznismena Dušana Borovice, te lokalna samouprava nema nikakvu nadležnost da zaštiti objekat.

Da bi se kuća zaštitila kao kulturno dobro, potrebna je inicijativa kod Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici, koje do sada nije bilo.

“Sama kuća nije spomenik kulture, ali ukoliko vlasnici pokažu interes da im mi damo određene sugestije, i mi ćemo to učiniti. Pošto ovo nije spomenik kulture, oni nisu u obavezi da to učine”, kaže Tatjana Jesretić, istoričar umetnosti.

Čude se i meštani Rume što nema interesa da se objekat zaštiti.

“Velika je sramota, pre svega zato što je ona bila velika žena. Doprinela je razvoju naše zemlje, kulture i svesti i sad da dozvolimo ovako nešto”, kaže meštanka Rume.

Ovo je i poslednji trag koji svedoči da je ovde živela srpska matematičarka čija dostignuća često ističemo kada se hvalimo. Ovim sigurno nećemo, a pitanje je da li se stidimo i koliko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: