NASA "hvata" asteroid u novoj misiji

NASA planira da robotskom letelicom “uhvati” mali asteroid i “parkira ga” pored Meseca, kako bi ga astronauti istraživali.

Život

Izvor: Huffington Post

Subota, 06.04.2013.

14:16

Default images

Svemirski brod trebalo bi da zarobi 500 tona težak asteroid 2019. godine. Zatim bi uz pomoć Orion kapsule posada od otprilike četiri astronauta ispitivala “kamičak”.

Senator Bil Nelson kaže da Barak Obama ulaže 100 miliona dolara iz budžeta za 2014. godinu za ovu misiju. Novac će biti upotrebljen za pronalaženje odgovarajućeg manjeg asteroida.

“To je pametan koncept. Pronađete idealnog kandidata među asteroidima, a onda ga robotski privučete dovoljno blizu, da biste ga proučavali”, kaže Nelson.

Ovo će biti prvi put da čovek manipuliše svemirskim objektom tako velikih dimenzija, kaže Robert Braun, profesor Tehnološkog instituta u Džordžiji.

“To je odlična kombinacija naših robotskih i ljudskih sposobnosti”, kaže Braun.

Prošle godine Kek institut za svemirske studije ponudio je sličnu misiju NASA po ceni od 2,6 milijardi dolara. Još nema procene troškova za verziju putovanja svemirske agencije.

Pronalazak odgovarajućeg asteroida neće biti lak zadatak, budući da će to nebesko telo morati da bude pogodno za “hvatanje” tehnikom sličnom lasu.

Trebalo bi da bude manji od onog stene koja se rasprsla nad Rusijom ovog februara.

Robotski brod trebalo bi da ima visokotehnološki solarni motor kako bi vukao “kamen” kroz svemir, ali stručnjaci smatraju da je takvu tehnologiju moguće napraviti.

Na asteroidu neće biti gravitacije, pa će astronauti koji će ga ispitivati morati da lebde nad njim.

Zahvaljujući ovoj misiji, NASA bi trebalo da nađe način da se otarasi bilo kog opasnog asteroida koji se u budućnosti bude približio Zemlji. Takođe, biće dobra priprema za buduće slanje astronauta na Mars, koje se očekuje u tridesetim godinama ovog veka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: