Dr Korać o pronalasku u Viminacijumu: "Ovo je jedna lepa priča o Srbiji" VIDEO

Nije ova 2020. godina loša baš za sve. Viminacijum ne prestaje da iznenađuje arheologe. Godinu su započeli pronalaskom tri rimska broda, potom olovnih sarkofaga, a sada su na pragu velikog otkrića. Naime, pronalazak ostave za novac mogao bi nam nam mnogo kaže o životu rimskih vojnika.

Život

Izvor: B92

Utorak, 01.12.2020.

16:18

Dr Korać o pronalasku u Viminacijumu:
Foto: printscreen/Prva TV

"Oni su primali platu u srebrnim denarima, koji su prebacivani u sestercije. Plata za vreme Cezara je bila oko 900 sestercija, a u trećem veku je to oko 7.000 sestercija.
Za jedan sestercij, mogli ste da kupite 3,3 magarca", rekao je za 150 minuta Prve TV doktor Miomir Korać, koji je na čelu istraživanja u Viminacijumu.

Kako je objasnio, tri puta godišnje su primali platu koju su zvali stipendijum. Tako bogato plaćeni, mogli su da uštede, a dobijali su i dodatke od imperatora, kao i nagrada posle 20-ak godina, gde ako su ostali živi, dobijaju veliko gazdinstvo i oko 20.000 sestercija.

"Mi sada istražujemo jedan generalštab na tlu Viminacijuma, koji je imao uticaja na celu Meziju, kako su Rimljani zvali Srbiju. Ovo je u svetu jedinstveno mesto, gde možemo ovakav prostor poput Viminacijuma da u potpunosti istražimo", rekao je.

U pitanju je jedna lepa priča o Srbiji, ističe Korać, koju je Rojters već objavio kao udarnu vest, a priču o ovome će objaviti i ugledni časopis "Arheolodži".

"Nas interesuje ko je vlasnik tih 120 denara, zašto su tu ostali, pa onda da vidimo i kakva je to prostorija", kaže.

Kako je naglasio, možda je došao neki presudan, pa su ljudi sa ovog prostora pobegli, ostavivši novac. Tu je bilo 5.000 legionara i ta njihova velika plata, pa su možda procenili da nije strašno ako im 120 denara ostane.

U ovom timu se, kako kaže, nalazi 16 doktora nauka i 10 doktoranata.

"Možete li da zamislite tu koncentraciju pameti? A svako gleda iz svog ugla", rekao je Korać.

Pogledajte ceo intervju u video-snimku:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: