Devet nedelja naopačke: Da li biste pristali na ovaj eksperiment?

Dvanaest dobrovoljaca biće posebno odabrano za jedan od najtežih testova izdržljivosti koje će proći u svojim životima.

Izvor: klix.ba

Četvrtak, 14.05.2015.

10:25

Default images
Foto: YouTube Screenshot / ilustracija

Oni će ležati u krevetu blago okrenuti unazad pod uglom od 6 stepeni, 60 dana ili devet nedelja bez prekida. Oni će morati da jedu, piju, spavaju, uriniraju i tuširaju se u tom položaju.

Iako možda zvuči neozbiljno, u pitanju je vrlo značajan eksperiment koji planira da sprovede Nemačka svemirska agencija (DLR).

Test će biti održan u postrojenju Envihab koje je specijalizovano za simulaciju ekstremnih okruženja. U ovom slučaju, stručnjaci će analizirati dugoročne efekte okruženja u svemiru na ljudsko telo.

Naučnici u Envihabu će kontrolisati nivoe zvuka, svetla, temperature pa čak i mešavine gasa u vazduhu. Neće postojati prozori tako da dobrovoljci neće imati osećaj smene dana i noći, a posete rodbine i prijatelja neće biti dozvoljene.

"Kako bi ‘prevarili’ gravitaciju, dobrovoljci će biti okrenuti naglavačke za šest stepeni. To je važno jer glava mora da bude ispod ostatka tela zbog srčanog pritiska", izjavio je kardiolog Ulrih Limper.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: