"Pozvao sam Putina i Obamu u Liberland"

Vit Jedlička, koji je proglasio novu državu Liberland, između Srbije i Hrvatske, u razgovoru za B92 napominje da je broj zainteresovanih za državljanstvo nove države prešao 300.000 i da očekuje razumevanje na političkom nivou najvažnijih činilaca u regionu i svetu.

Izvor: B92

Sreda, 29.04.2015.

20:40

Default images

Ekscentrični Čeh Vit Jedlička godinama se, kako sam kaže, bori da poboljša život u svojoj otadžbini. Kada mu je više uticajnih političara reklo da će njegove ideje proći samo u državi koju sam napravi, počela je priča zvana Liberland. Kaže da namerava da ima dobre odnose s najbližim susedima Srbijom i Hrvatskom, a u Češkoj se sastao i s hrvatskim ambasadorom. Kaže da je osnivanje Liberlanda u potpunosti u skladu s međunarodnim pravom i smatra da je dobro što ga niko ne shvata ozbiljno.

"Pozvao sam sve predsednike sveta na žurku, uključujući Baraka Obamu i Putina, ukoliko uspeju da nađu brod. Svi koji popune prijavu i naravno ispunjavaju naše uslove, a onda brodom dođu na žurku, imaju šansu da postanu građani nove države."

"Mislim da nam treba više poreskih rajeva, pošto oko sebe imam poreski pakao, potrebna su nam mesta kao što je Hong Kong, Lihtenštajn ili Monako", izjavio je Jedlička.

Odmah posle žurke, ovlašćenja osnivača prestaju, a Liberland očekuju opšti izbori. Umesto jedne figure, malu državu će voditi 20-člani savet, koji po ustavu neće biti svemogući. Dok o sastavu tog saveta može da se nagađa, o poziciji prve dame nema dileme.

"Već sam se skrasio i voleo bih da da oženim svoju prvu damu u Liberlandu, jer u Češkoj je potrebno proći mnogo administracije da bi se neko oženio. Ja želim da se oženim na mestu na kom država ne može da odlučuje o braku, nego isključivo ljudi. Rešio sam da to bude prva stvar koju ću učiniti u Liberlandu", rekao je Jedlička.

Liberland je do sada priznao Severni Sudan, a prema rečima Vita Jedličke, još najmanje pet država razmatra da učini isto. Navodno je ova državica u osnivanju privukla i veliku pažnju SAD i Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: