Okrutne žene logora smrti: Iza milog osmeha krilo se čisto zlo

"Terala bi nas da stojimo nepomično satima na hladnoći ili na vrućini. Ako bi se neko pomerio, pustila bi psa na njega."

Izvor: Dnevnik

Petak, 24.04.2015.

16:43

Default images
German Federal Archives

Dok je u središte svetske pažnje suđenje "Računovođi iz Aušvica", 93-godišnjem Oskaru Groeningu, u senci su priče o mnogim drugim akterima ovog logora smrti. Među njima su i dve pripadnice SS odreda koje će u grob otići a da nisu nikad bile dovedene pred lice pravde.

Od 3.700 žena koje su radile u nacističkim logorima smrti samo su tri bile pod istagom zbog saučesništva u masovnim ubistvima i ostalim ratnim zločinima. Sve tri su bile proglašene prebolesnim da bi bile kažnjene.

Jedna od te tri žene je i zloglasna i nemilosrdna Šarlot S. - čuvarka toliko brutalna da se njenih metoda i danas sećaju neki preživeli. Zatvorenike je tukla i na njih puštala svog psa kojeg je istrenirala da ih grize za genitalije.

"Bila je žena koja je iza milog osmeha skrivala svoju odvratnu narav. Bila je oštra i imala je psa kog je naučila da mrzi zatvorenike. Terala bi nas da stojimo nepomično satima na hladnoći ili na vrućini. Ako bi se neko pomerio, pustila bi psa na njega. Mnogi nisu preživeli njegove napade", svedočila je jedna od preživelih žena.

Još jedna zloglasna čuvarka Aušvica je Gizela S. U SS odredu je radila pod devojačkim prezimenom - Deming. Čvrsto je verovala u Hitlerovu rasističku politiku protiv Jevreja, Roma i Slavena. Bila je zadužena za "stojeće ćelije" - minijaturne mračne sobe u koje bi natrpala do 15 osoba i tamo ih ostavila danima. Često se dogodilo da bi svi bili mrtvi kad bi nakon nekoliko dana otvorila vrata.

U šezdesetim godinama se čak i našla na optuženičkoj klupi, ali je izbegla zatvor. Danas kažu da je prestara i prekrhka da bi joj se opet sudilo.

Najstrašnija od svih njih verovatno je bila Gertrud Eli Senf, koja se doslovno igrala Boga birajući ko će biti poslat u plinske komore logora Birkenau u kojima je tragično okončan život preko milion osoba.

Neposredno pre dolaska Rusa u Birkenau poslali su je nazad u Nemačku pa je na kraju rata izbegla ruku pravde. Danas ima 92 godine. "Znamo da je mama imala nekakve veze s Aušvicom, ali ne znamo kakve. Pokušali smo s njom da pričamo o tome, ali mozak joj baš više i ne funkcioniše", rekla je njena ćerka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

103 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: