Šta treba da znate ako ste vlasnik ljubimca u Beogradu

Lepo vreme prethodnih dana izmamilo je napolje vlasnike i njihove kućne ljubimce pa ih ovih dana možemo videti na svakom koraku.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.03.2015.

08:45

Default images

Foto: Michael Gil / Flickr.com

Vlasnici i ljubimci se tome raduju, dok ljudi koji nemaju ili ne vole životinje negoduju i žale se kako vlasnici ne poštuju zakon dok ljubimca izvode u šetnju.

Upravo zbog toga treba da znate najvažnije segmente Odluke grada Beograda o držanju kućnih ljubimaca.

Pas ili mačka se mogu držati u stanu, porodičnoj kući, dvorištu stambene zgrade ili zajedničkom dvorištiu (ukoliko prikupite pismenu saglasnost svih stanara zgrade), a zabranjeno je držati ih na terasi bez nadzora. U stanu se mogu držati dva psa, dve mačke ili pas i mačka. Podmladak životinja može se držati u stanu najduže do tri meseca starosti.

Ulazna kapija dvorišta mora biti vidno obeležena tablom, natpisom i crtežom koji ukazuju na prisustvo psa. Ukoliko sa psom koristite lift stambene zgrade, on mora biti prazan, a pas na povodniku tik uz vlasnika.

Šetnja

Ono što vas verovatno najviše zanima jeste koja pravila bi trebalo da poštujete kada sa ljubimcem krenete u šetnju. Na javne površine mogu se izvoditi psi i mačke koji su vakcinisani protiv besnila i oni koji su čipovani. Za svako ponašanje psa vi kao vlasnik snosite odgovornost.

Kada psa možete pustiti sa povoca?

Pas se može kretati slobodno samo u parku i na zelenim površinama i to:
  • u vremenu od 22.00 sata do 09.00 sati sledećeg dana, u periodu letnjeg računanja vremena, odnosno, u vremenu od 20.00 sati do 10.00 sati sledećeg dana, u periodu zimskog računanja vremena;
  • u neposrednoj blizini škola, pas može biti slobodan do 7.30 sati sledećeg dana, bez obzira na period računanja vremena, osim za vreme školskog raspusta i neradnih dana.


Zabranjeno je puštati psa sa povoca da se slobodno kreće u delu parka i drugih javnih zelenih površina, u kojima se nalazi uređeno dečje igralište, kao i u delu pod cvetnim zasadom. Za kršenja ovih članova odluke kazna iznosi 5.000 dinara.

U parkovima za pse, ukoliko ih ima u vašem kraju, zabranjeno je uvoditi kuje u teranju, treniranje pasa od profesionalnih trenera kao i šišanje i četkanje pasa. Kazna za nepoštovanje ovih odredaba – takođe 5.000 dinara.

Ukoliko vaš ljubimac na bilo koji način isprlja javnu površinu, vaša je obaveza da za njim počistite. Ako to ne učinite, pogodite? Spremite 5.000 dinara!

Zabranjeno je uvoditi ljubimce u objekte koji nemaju obeležje “pet frendli” objekta. Ukoliko je objekat pet frendli, a nema nalepnicu na vratima, pravno lice kažnjava se kaznom od 50.000 do 1.000.000 dinara, privatno lice kaznom od 2.500 do 75.000 dinara, a preduzetnik od 5.000 do 250.000 dinara.

Opasne rase pasa

Foto: jvoves/ Flickr.com

Prema zakonskoj regulativi, rasa psa pitbul terijer ne sme da se drži niti kreće na teritoriji Beograda. Kazna za vlasnika koji poseduje ovog psa je do 500.000 dinara. Ostale rase koje se smatraju opasnim, poput bul terijera, staforda, američkog terijera i mini bula, moraju se čuvati prema strogim pravilima, koja su postavljena po ugledu na evropske zemlje. Opasne pse mogu da šetaju samo punoletne osobe, sa povocem i brnjicom, psi se moraju čuvati u prostoru koji je zaključan i iz kog pas ne može da pobegne, mora da bude obeležen mikročipom i vlasnik psa mora da ima ispit socijalizacije koji izdaje Kinološki savez Srbije.

Kazne za vlasnike čiji pas nekoga ujede su u rasponu između 20.000 i 100.000, a vrlo često i preko 100.000 dinara ako je u pitanju dete.

Podržavali vi ove odredbe ili ne podržavali, to su pravila kojih se moramo pridržavati. Tolerancija i uvažavanje neophodni su činioci dobrih odnosa među ljudima, pa ćemo se navići da poštujemo pravo drugih da, možda, ne vole životinje kao i mi. U naša četiri zida možemo se igrati, maziti i zabavljati sa voljenim ljubimcima baš onako kako samo nama prija.

Izvor: Zivotinje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: