Bakterija koja svetlost pretvara u tečno gorivo

Krajem 2011. hemičar Dejvid Nosera sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu predstavio je svetu veštački list – silikonsku solarnu ćeliju koja proizvodi energiju koristeći samo sunčevu svetlost i vodu.

Izvor: sciencealert.com

Sreda, 11.02.2015.

15:27

Default images

Uređaj je uronjen u vodu i kada ga obasja svetlost, razdvaja vodu na molekule kiseonika i vodonika, koji se mogu skladištiti kao izvor energije – baš kao što je to slučaj s pravim listovima, ali 10 puta brže.

Energija potom može da se koristi za proizvodnju struje.

“Nešto manje od četiri litra vode dovoljno je da proizvede dovoljno struje za prosečnu kuću u razvijenim zemljama za čitav dan”, rekao je tada Nosera.

Ideja je obećavala, ali je imala veliku prepreku – prosečna domaćinstva nemaju infrastrukturu da koriste vodonik.

Zato je odlučio da napravi uređaj koji pretvara vodonik u tečno gorivo. Odgovor je, međutim, pronašao u živom stvorenju, bakteriji Ralstonia eutropha.

Prema radu objavljenom u stručnom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, bakterija može da apsorbuje molekule vodonika, podeli ih na protone i elektrone, a zatim ukombinuje sa ugljen-dioksidom.

Ona ima specijalan metabolički put koji ovu mešavinu pretvara u gorivo na bazi alkohola – izopropanol.

Ideja je da se uskoro napravi nešto kao farma bakterija za proizvodnju goriva, koja će biti jeftina za održavanje.

Tim je tek počeo da razvija nešto što bi mogao da predstavi na tržištu, pa je efikasnost i dalje niska.

Ipak, nadaju se da će uskoro moći da postignu i bolje rezultate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: