Dž. R. R. Martin: Kukavice, pustiću ja "The Interview"

Autor "Igre prestola" Džordž R. R. Martin ponudio je autorima filma "The Interview" da u svom nezavisnom bioskopu u Novom Meksiku organizuje projekciju, nakon što je nekoliko velikih bioskopskih lanaca u SAD odlučilo da povuče komediju o Severnoj Koreji sa repertoara.

Izvor: B92

Petak, 19.12.2014.

12:12

Default images

Film je povučen nakon pretnji nasiljem hakera, koji su upali u bazu podataka kompanije Sony, a za koje američke vlasti veruju da su iz Severne Koreje.

Neki mediji navode da je moguće da posle toga parodija Seta Rogena i Džejmsa Franka o atentatu na predsednika Severne Koreje nikada ne ugleda svetlost dana.

Martin smatra da je odluka da se odlože premijere besmislena, a kamo li potpuno povlačenje filma.

"Zapanjen sam neverovatnom odlukom da se film povuče. U pitanju je akt korporativnog kukavičluka. Te gigantske korporacije, od kojih bi mnoge sićom iz svojih džepova mogle da kupe celu Severnu Koreju odbijaju da prikažu film jer Kim Džong Un ne voli da mu se podsmevaju? Nivo kukavičluka je neverovatan. Dobro je da isti ljudi nisu bili tu kada je Čarli Čaplin snimio Velikog diktatora. Ako ih plaši Kim, zbog Hitlera bi se uneredili u gaće", naveo je Martin na svom blogu.

Martin je rekao da bi "hiljade malih, nezavisnih bioskopa", kao što je njegov bilo rado da prikazuje film tokom božićnih praznika.

"Neverovatno je da veliki holivudski film neko 'ubije' zbog pretnji strane sile i anonimnih hakera", rekao je Martin.

Povodom filma oglasio se i brazilski autor Paulo Koeljo, koji je Soniju ponudio 100.000 dolara za prava na film protestujući zbog odluke o povlačenju.

"Nudim Soniju 100.000 za prava na 'Intervju' koji ću besplatno postovati na svom blogu", naveo je Koeljo na svom Tviter nalogu i dodao da je ponuda otvorena do petka u podne. "Vratićete 0,01 posto budžeta. Ja mogu da kažem NE pretnjama terorista".

Autor "Alhemičara" rekao je brazilskom listu "O Globo" da otkazivanje prijazivanja filma predstavlja "užasan presedan".

"To je pretnja koja je upalila. Kao da su teroristi pobedili", rekao je on i potez uporedio sa spaljivanjem "Satanskih stihova" Salamana Ruždija u nekim muskimanskim zemljama, s tim što je "ovo mnogo ozbiljnije".

Odluka Sonija da popusti pred pritiscima hakera izazvala je proteste boraca za slobodu govora, piše AFP.

Severna Koreja demantovala je da ima bilo kakve veze sa hakovanjem Sonija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: