Ukus kafe zavisi od boje šolje?

Vrlo je moguće da boja naše omiljene šolje ima veze sa gorčinom kafe koju pijemo, kažu rezultati jedne studije.

Izvor: B92

Utorak, 02.12.2014.

16:55

Default images

Autor studije koja je objavljena u magazinu Flavour, došao je na ovaj zaključak nakon što mu je jedan barmen rekao da se mušterije koje piju kafu iz bele šolje žale da im je kafa previše gorka.

Ova teorija je testirana na grupi volontera. Rezultati testa su pokazali da u zavisnosti od boje šolje ispitanici zaista drugačije doživljavaju intenzitet kafe.

Kafa koja je servirana u beloj šolji često ostavlja utisak da je gorka, dok je plava šolja nekad ostavljala isti utisak, a nekad potpuno suprotni, tj ispitanicima se činilo da je preslatka.

“Ovaj eksperiment dokazuje da boja šoljice ima efekat na naš doživljaj intenziteta kafe. To znači da treba obratiti pažnju kada serviramo kafu” kaže autor studije.

foto: flickr.com/thedailyenglishshow

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: