Najstariji računar na svetu i dalje krije mnoge tajne

Naučnici su smatrali da je najstariji poznati računar, Antikitera mehanizam, star 2.000 godina. Međutim, izgleda da je prošlo mnogo više vremena od kako je potonuo zajedno sa jednim rimskim brodom.

Izvor: news.com.au

Subota, 29.11.2014.

21:49

Default images

Foto: Magnus Hagdorn / Flickr.com

Nova studija koja je ispitivala drevni astronomski kalendar i kalkulator pokazala je da je uređaj stariji između 150 i 200 godina nego što se ranije mislilo.

Inače, potonuo je zajedno s brodom tokom oluje u blizini Krita.

Ovaj bronzani predmet povezuje se sa nekim od najvećih umova tog vremena, poput Arhimeda i Hiparha.

Oko 82 zarđala fragmenta uređaja izvučena su sa morskog dna od kako je prvi put pronađen 1901. Nova ekspedicija u septembru ove godine tražila je još dokaza na dnu, ali je misija bila otežana lošim vremenskim uslovima. Novo istraživanje na tom mestu zakazano je za narednu godinu.

Ipak, deluje da njihov napor nije bio uzaludan.
Foto: Tilemahos Efthimiadis / Flickr.com

Brojčanik na poleđini koji predviđa vreme pomračenja sunca, ima ubeležen i događaj 12. maja 205. godine pre nove ere, dakle, samo sedam godina pošto je Arhimeda ubio rimski vojnik, nakon osvajanja grada. To znači da je Arhimed mogao da napravi Antikiteru.

Osim toga, naučnici su na osnovu daljih analiza procenili da verovatno potiče sa Sirakuze, na kojoj je Arhimed živeo 212. godine pre nove ere.

Naučnici ne tvrde da je Antikiteru napravio Arhimed, ali smatraju da su proračuni, a možda čak i prototipi sigurno njegovi.

Međutim, ono što kvari ideju o tome da je prvi računar napravio Arhimed, su natpisi na bronzi koji su ugravirani u stilu kakav se koristio na Rodosu. To bi ga, dakle, povezalo sa astronomom Hiparhom, koji je umro na tom ostrvu 120. godine pre nove ere.

Neki čak smatraju da pronađeni komadi deo ne jednog, nego dva astrolaba, koja su prevožena brodom.

Uprkos neslaganjima o njegovoj starosti i poreklu, uređaj ostaje predmet fascinacije zbog mehanike koja je vekovima ispred svog vremena.
Foto: Tilemahos Efthimiadis / Flickr.com
Foto: Tilemahos Efthimiadis / Flickr.com
Foto: Tilemahos Efthimiadis / Flickr.com
Foto: WalkingGeek / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: