Santa Marija i dalje ostaje pod velom misterije

Olupina broda, pronađena u maju ove godine kod severne obale Haitija, nije olupina broda "Santa Marija" Kristofera Kolumba, saopštio je danas u Parizu Unesko.

Izvor: Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 06.10.2014.

16:51

Default images

"Olupina broda koju je pronašao američki istraživač i predstavio je kao Kolumbov brod, ne može biti brod poznatog istraživača. Postoje uverljivi dokazi da je to olupina broda iz mnogo kasnijeg perioda", navodi se u saopštenju Uneska i dodaje da brod liči na plovila s kraja 17. i početka 18. veka.

Unesko je naveo da je na olupini broda pronađen bakar, koji se koristio za brodogradnju i dodao da su se u Kolumbovo vreme koristili čelik ili drvo.

Premda su i ranije izražene sumnje da je olupina Kolumbov brod, istraživac Beri Kliford je rekao da ostaje pri mišljenju da je našao ostatke "Santa Marije".

"Santa Marija" se tokom noćne plovidbe ka Kubi nasukala pred Božić 1492. godine kod Haitija i teško je oštećena, a brodska građa je, po Kolumbovom naređenju, skinuta i upotrebljena za izgradnju utvrđenja na obližnojoj obali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: