Putin: Rusija će biti vodeća svemirska supersila

Predsednik Vladimir Putin je naredio ubrzanje izgradnje svemirske luke na istoku Rusije. U pitanju je projekat vredan nekoliko milijardi dolara koji bi trebalo da prekine zavisnost od Bajkonur kosmodroma u Kazahstanu i odakle bi trebalo da kreću sve buduće misije na Mesec i Mars, piše "Business Insider".

Izvor: Businessinsider

Utorak, 02.09.2014.

18:36

Default images

Pravljenjem lansirne piste na sopstvenoj teritoriji je ključni Putinov napor da se obnovi nekada izuzetno napredna svemirska industrija koja već decenijama pati od smanjenja sredstava i odliva mozgova.

„Naša sopstvena svemirska infrastruktura i moderna mreža kosmodroma dozvoliće Rusiji da pojača svoju poziciju vodeće svemirske supersile i garantovaće nam nezavisnost svemirskih aktivnosti“, izjavio je Putin.

U razgovoru sa novinarima, Putin je dodao da se radovi sporo odvijaju pošto na kosmodromu radi svega 6.000 radnika, što je duplo manje od broja potrebnog za brzi završetak.

„Kapacitet kosmodroma će u budućnosti biti proširen, kako bi bio korišćen za ostvarivanje programa putovanja na Mesec, Mars i druge objekte u svemiru“, dodao je Putin.

Jedan od starijih državnih zvaničnika takođe je izjavio da uprkos svim finansijskim problemima, Rusija neće odustati od investiranja u svemir.

„Uprkos povećanju troškova i pritiska sankcija, Rusija neće menjati planove“, izjavio je Dmitrij Rogozin.

Rusija je u julu lansirala svemirsku raketu potpuno novog dizajna koja je u potpunosti napravljena unutar granica ove zemlje sa kosmodroma Plesetsk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

115 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: