Hobotnica rekorderka: Čuva jaja duže od četiri godine

Hobotnica je prava rekorderka: sedi na jajima duže od četiri godine, dajući tako vreme embrionima da se razviju u hladnom okruženju.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 31.07.2014.

15:44

Default images

Foto: NOAA Ocean Explorer / Flickr.com

To je najduži period inkubacije ikada registrovan u životinjskom svetu, dva puta duži od dosadašnjeg rekorda. Naučnici su do ovog otkrića, iznetog u časopisu PLOS One, došli pomoću robotske podmornice, koju su spustili u kanjon na 1,4 kilometara dubine u Pacifiku, nadomak kalifornijske obale.

Vođa istraživanja Brus Robinson sa Istraživačkog centra akvarijuma Monterej zaliva (MBARI) izjavio je za BBC da je njegov tim prvi put opazio hobotnicu nekoliko sedmica pre nego što je zauzela položaj i pričvrstila jaja za stenu.

Ona je tada tromo plutala, tragajući za mesto na kojem će položiti jaja. Kada su mesec dana kasnije opet naleteli na nju, naučnici su je prepoznali po ožiljcima na jednom od pipaka.

"Čim smo videli da je položila svoj grozd jaja, znali smo da smo uhvatili sam početak inkubacije. Bilo je jako uzbudljivo", naveo je dr Robinson. "Nikome pre toga nije pošlo za rukom da to učini", istakao je on. To je bilo u maju 2007. godine. Sledeće četiri i po godine, istraživači su posetili brižnog oktopoda još 18 puta plovilima opremljenim kamerama, roborskim rukama i laserskim svetlima koji su im omogućili da obave fizička merenja.

"Svaki put kada bismo sišli čekalo nas je neko iznenađenje", rekao je dr Robinson. "I uvek je bila tu, ponovo i ponovo, i onda kada niko više nije verovao da će je videti", dodao je on.

Hobotnica i njena jaja su i dalje bili na istom mestu i u septembru 2011. U oktobru, međutim, osmoruka mama je nestala, ostavivši za sobom gomilu praznih ljuski od jaja. Najverovatnije je uginula odmah po obavljanju zadatka, objasio je dr Robinson. Naime, period inkubacije se poklapa sa poslednjom četvrtinom života ženke ovog mekušca.

Američki naučnik je dodao da hobotnica verovatno nije ništa jela tokom 53 meseca koliko je ležala na jajima.

"Većina hobotnica se ne hrani tokom inkubacije. A svaki put kada smo je posećivali uvek je bila na jajima", naveo je on. Jedini put kada su kamere snimile ovu izuzetno požrtvovanu majku da posvećuje iole malo pažnje krabama i škampama koje su se naokolo vrzmale, a koje obično predstavljaju njenu lovinu, bilo je onda kada ih je terala dalje od svojih 150 dragocenih potomaka.

"Hobotnice su izvanredne majke. Na toj dubini je voda jako hladna (oko tri stepena Celzijusa) i one se jedva pomeraju. Njihov metabolizam verovatno radi veoma usporeno, pa ipak je teško zamisliti da za četiri i po godine nijednom ne prezaloji", izjavila je Keri Parkins iz akvarijuma u Brajtonu.

Ona je rekla da je "zapanjena rezultatima istraživanja koje svakako doprinosi još uvek oskudnom znanju o ovim lutalicama velikih dubina". Dosadašnji rekord najduže inkubacije držala je džinovska crvena škampa koja svoja jaja štiti 20 meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: