Kako da naučite da budete optimista?

Ispitanici koji su u cilju istraživanja učili kako da razmišljaju optimistično, narednih 18 meseci su bili boljeg zdravlja i ređe su patili od depresije i anksioznosti.

Izvor: novosti.rs

Nedelja, 01.06.2014.

14:25

Default images

Posle svake kataklizme, najteže je sačuvati mentalno zdravlje i ubediti sebe da nam je čaša do pola puna. Iako je pesimizam neretko bliži istini, naučnici tvrde da samo optimizam može da nas spase.

Dobra vest je da možemo da ga naučimo, čak i u zrelijim godinama. Ispitanici koji su u cilju istraživanja učili kako da razmišljaju optimistično, narednih 18 meseci su bili boljeg zdravlja i ređe su patili od depresije i anksioznosti, u odnosu na one koji nisu "trenirali" ovakav pogled na život.

Zbog toga stručnjaci savetuju da kada nam se nešto loše dogodi, pokušamo sebe da ubedimo da neće dugo trajati. Ako stresnu situaciju "markiramo" kao izazov i priliku da nešto novo naučimo, bolje ćemo se osećati.

Savet je i da razmišljamo o stvarima koje nemaju veze sa onim što nas trenutno muči. I što je najvažnije - ne smemo da optužujemo sebe. Dakle, optimisti su zdraviji od pesimista, duže žive, zadovoljniji su u vezama i uspešniji na poslu, jer su prilagodljiviji i uporniji.

Foto: eflo/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: