Švedski umetnik "gradi" kuću na Mesecu

Švedski umetnik i preduzetnik Mikael Genberg prikuplja sredstva da pošalje kuću na Mesec.

Izvor: newsmaine.net

Subota, 31.05.2014.

17:33

Default images

Ova kuća slična je tipičnoj švedskoj kolibi i ofarbana je u crveno.

U saradnji sa američkom kompanijom Astrobotic, projekat Moonhouse postoji od 2003. godine, a Genberg sada pokušava da prikupi sredstva kako bi ga priveo kraju.

Plan da kuća dospe na površinu Meseca verovatno će se realizovati u oktobru sledeće godine. Za njegovo izvođenje biće potrebno 15.360.000 dolara, a do sad je prikupljeno 2.680.000.

Minijaturna kuća visoka je svega 2,5 metara, a duga tri.

Inače, njeni zidovi su od tkanine razapete preko posebnog okvira. Kad bude spuštena na Mesec, sama će se "izgraditi", tako što će se ispuniti gasom.

Genberg objašnjava da to nije samo umetnički projekat, nego i inspiracija ljudima da prekorače psihičke barijere.

Moonhouse projekat šalje poruku da je svemir dostupan svima i da je za njegovo ostvarenje potrebno zajedništvo ljudi, rekao je Genberg.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: