Austrija: Penzije za prostitutke na birou

Od 1. aprila sve prostitutke u Austriji moraće biti prijavljene kod saveznog ministarstva finansija. Ovo je uredba koju je ministarstvo finansija donelo početkom godine, zatraživši od svih vlasnika javnih kuća u državi da prijave radnice uz napomenu da oporezivanje mora biti „u skladu s realnim prometom“.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.03.2014.

10:01

Default images

U Austriji radi na hiljade prostitutki, samo u Beču njih više od 3.400 prijavljenih ima pravo da radi svoj posao. O broju ilegalnih može samo da se nagađa.

Austrijska država, koja generalno prostituciju ne smatra ilegalnom, ali želi da je reguliše pooštravanjem mera obaveznog prijavljivanja ministarstvu finansija, namerava da prostitutke još više poveže s državnim socijalnim sistemom.

Konačni cilj države nije samo da sve prostitutke koje to još nemaju dobiju penziono osiguranje, kao i karticu zdravstvenog osiguranja, nego i usluge austrijskog zavoda za zapošljavanje (AMS). Država veruje da će mnoge žene, ako im se pruži šansa, naći neki drugi posao.

Reformom krivičnog prava, od početka 1975. prostitucija je dozvoljena i manje-više definisana u današnjem smislu. Od 1983. prostitutke su poreske obveznice, ali nisu dobile pristup uslugama državnog socijalnog osiguranja. Od 1998. dobijaju socijalno osiguranje. Poslednjih godina sve je više i državnih institucija i nevladinih organizacija kojima prostitutke mogu da se obrate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: