Slučaj Marijus: Kako su propisi ugasili jedan život

Zoološki vrt u Kopenhaganu uspavao je danas mužjaka žirafe, starog 18 meseci, zbog preporuka Evropskog udruženja zoo-vrtova o držanju životinja iste vrste na jednom mestu.

Izvor: B92

Nedelja, 09.02.2014.

17:00

Default images

Portparol zoo-vrta Tobijas Stenbek Bro rekao je da je žirafa po imenu Marijus uspavana i da će njegovo meso biti raskomadano i iskorišćeno za ishranu mesoždera u tom zoo-vrtu.

On je rekao da su od Evropskog udruženja zoo-vrtova (EAZA) dobili preporuku da uspavaju mladu žirafu zato što u kopenhaškom zoo-vrtu postoji već dovoljno žirafa te vrste u okviru programa za razmnožavanje.

Kastracija životinje je, takođe, odbačena kao mogućnost, jer se smatra "okrutnim činom sa neželjenim posledicama", a ni puštanje u divljinu mlade žirafe, smatraju u zoo-vrtu, ne bi bilo uspešno.
Beta/AP
Kako je objasnio portparol zoo-vrta, preporuke te organizacije nisu obavezujuće, ali je naveo da je većina odgovornih zoo-vrtova u članstvu EAZA.

Uspavljivanju životinje i njenoj obdukciji mogli su da prisustvuju posetioci zoo-vrta, uključujući čak i decu.

Postupak uprave u ovom zoo-vrtu izazvao je talas protesta na društvenim mrežama i pokrenulo je raspravu o uslovima u kojima životinje žive u zoo-vrtovima.
Beta/AP
Marijusa nije mogla da spase ni onlajn peticija koju je potpisalo više od 20.000 ljudi, prenose svetske agencije.

Zoo-vrt u Kopenhagenu je odbio ponudu drugih evropskih zoo-vrtova da preuzmu brigu o žirafi, a takođe i ponudu od pola miliona eura od jednog privatnog lica za spas životinje.

Stenbek Bro je rekao da prema pravilima EAZA, zoo-vrtovi ne poseduju životinje, već samo brinu o njima, pa prema tome, ne mogu ni da ih prodaju izvan organizacije onima koji se ne pridržavaju istih pravila.
Beta/AP
Organizacija "Prava životinja - Švedska" oglasila se ovim povodom, navodeći da veruje da je slučaj uspavane žirafe otkrio ono što se redovno radi životinjama u zoo-vrtovima.

"Nije tajna da se životinje ubijaju kad se ostane bez prostora ili kada životinje nisu više dovoljno interesantne za posetioce", saopštila je organizacija.

Organizacija preporučuje da je jedino rešenje da se takvo postupanje zaustavi bojkotom zoovrtova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: