Slatka prevara koja će vas oduševiti (FOTO)

“Volim da nasmejem ljude. Ovo što radim jeste kapriciozno, ali i zabavno. Svoj posao zovem ‘slatka prevara’ jer koristim najrazličitiju hranu da promovišem prirodne namirnice i zdravu ishranu”, tvrdi fotograf Karl Vorner koji već godinama oduševljava svet svojim neobičnim fotografijama.

Izvor: Izvor: B92 / Foto: www.carlwarner.com

Petak, 10.01.2014.

14:29

Default images

Karl Vorner rođen je u Liverpulu 1963. godine, a svoju uspešnu karijeru započeo je kao dete, crtajući po svakoj praznoj površini koja mu je dolazila pod ruku. Tek kad se preselio u Kent a potom i u London počeo je da se usavršava na različitim univerzitetima (Maidstone Art College, London College of Printing), sve dok nije uplovio u svet fotografija i ilustracija.
www.carlwarner.com/foodscapes
Poslednjih godina svetsku pažnju privukao je svojim projektom “Foodscapes”, a veći uspeh usledio je nakon što mu je “Sunday Times” posvetio veliki specijal 2008. godine. Novinski članci, prilozi na televiziji i radiju, gostovanja širom sveta... Neobične fotografije raskošnih i ništa manje ukusnih predela osvojile su ubrzo svet.
www.carlwarner.com/foodscapes
“Mislim da je hrana jedan od najvažnijih aspekata naših života, našeg društva i naše kulture. Slaveći hranu kroz umetnost, odajem počast jednoj od naših najosnovnijih potreba. Zdrava i domaća hrana nešto je što može da okupi porodice i društva, dajući nam osećaj jedinstva. Zadovoljstvo uzgajanja hrane, pripremanja obroka i deljenja svega toga sa prijateljima jedna je od najvećih snaga našeg društva”, tvrdi Voren za B92 dodajući da mu je čast što bar na ovaj način može da ovekoveči kult hrane.
www.carlwarner.com/foodscapes
Njegova dela do sada su izlagana u galerijama širom sveta, od Sao Paula do Hong Konga, a do sada je objavio i dve knjige. Prvu, pod nazivom “Carl Warner’s Food Landscapes”, objavio je njujorški izdavač “Abrams” 2010. godine, a dve godine kasnije u prodaji se našla i knjiga obrazovnog karaktera “A World of Food” namenjena pre svega deci.
www.carlwarner.com/foodscapes
Kada stvara, Vorner to uglavnom čini za svojim radnim stolom dimenzija 3.5x2.5 metara, posebno podešenim kako bi njegove fotografije dobile treću dimenziju. Na njegov umetnički razvoj, kaže, uticali su Rodžer Din, Patrik Vudrof i Salvador Dali.
www.carlwarner.com/foodscapes
Prilikom stvaranja fotografija koristi različite makete i obeleživače, a često se savetuje i sa stilistom za hranu kako bi kreirao što autentičniju scenografiju.
www.carlwarner.com/foodscapes
“Sve počinje tako što nacrtam osnovne skice klasičnim tehnikama i metodama, a onda sa svojim timom razvijam ideje”, objašnjava on. "Moram na prvi pogled da prevarim publiku da pomisli kako je to zaista fotografija pravog predela, pa tek onda da analiziraju deo po deo ne bi li shvatili od čega se sve sastoji fotografija. Tek tada se gledalac nasmeši i slici i sam sebi... Za mene je to omiljeni deo."
www.carlwarner.com/foodscapes
Za svako svoje delo potroši nekoliko stotina funti, ali taj iznos varira od predela koji želi da predstavi i dostupnosti namirnica koje koristi.

“Primera radi, scena u kojoj sam koristio jastoga koštala je znatno više nego pejzaž naslikan uz pomoć kupusa. Mada, u poslednje vreme sve više koristim i polistiren, kako bih manje novca trošio na hranu koja se posle baca”, kaže Vorner.
www.carlwarner.com/foodscapes
Za razliku od brojnih umetnika, Vorner nema problem s tim da izdvoji omiljeno delo. Bez mnogo razmišljanja kaže da je to svakako pejzaž naslikan uz pomoć riba (Fishscape). Za izradu te fotografije bio mu je potreban ceo dan, jer je morao da radi brzo i precizno ne bi li se riba ustajala i počela da širi neprijatan miris.
www.carlwarner.com/foodscapes
"To je bio jedan od najtežih zahteva i svakako, hm, najmirisniji. Iz mog ugla, malo tamnije osvetljenje i cela kompzicija fotografije odaju veoma ubedljiv utisak stvarnog predela. Još uvek mi ne dosadi da posmatram tu fotografiju i s obzirom na to da nam je mnogo truda trebalo da postavimo scenu, ona mi je znatno draža od ostalih”, objašnjava on.
www.carlwarner.com/foodscapes
Osim što uživa u fotografisanju hrane, Vorner obožava i da isprobava specijalitete iz celog sveta. Njegova omiljena destinacija, kako za odmor tako i za gurmanluk, je Italija.
www.carlwarner.com/foodscapes
“Volim je zbog hrane, zbog neverovatnih predela, zbog istorije, ljudi i kulture. Rekao bih da mi je italijanska kuhinja takođe omiljena, mada obožavam jagnjetinu kuvanu sa marokanskim začinima”, navodi on. Kada je u pitanju London, grad u kom već decenijama stvara i živi, evo šta preporučuje:

“Obavezno treba posetiti pijacu Boro, to je moje omiljeno mesto u Londonu. To je Meka za gurmane, uvek me inspiriše.”

U našoj GALERIJI možete pogledati više fotografija Karla Vornera .

Making Uncle Ben's Ads from Carl Warner on Vimeo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: