Upoznajte papinu "produženu ruku" za milosrđe

Papa Franja proširio je dobrotvorne aktivnosti Vatikana, šaljući noću svog izaslanika za dobročinstvo sa kontingentom švajcarskih čuvara na ulice Rima da, umesto njega, pruže utehu siromašnima i beskućnicima.

Izvor: B92

Subota, 30.11.2013.

11:31

Default images

Nekoliko puta nedeljno, nadbuskup Konrad Krajevski, sa par čuvara u civilu, u svom skromnom belom "fijatu" obilazi železničke stanice u Rimu, gde postoje improvizovane kuhinje koje hrane 400-500 ljudi za noć, a često im podele i ostatke od večere posle mise u Vatikanu.

"Oni znaju najmanje četiri jezika", kaže Krajevski govoreći o čuvarima u intervjuu za Asošiejted pres, dodavši da je siromašnim ljudima, pre svega, potrebno da ih neko sasluša.

"Kada kažemo da smo iz Vatikana i da to činimo u ime Svetog oca, njihova srca se otvore još više", objašnjava on.

Krajevski je vatikanski činovnik koji deli milostinju, funkcija vekovima stara koju je papa Franja učinio "produženom rukom" svog ličnog dobročinstva.
Beta/AP Photo/Alessandra Tarantino
Dok je bio nadbiskup u Buenos Airesu, tada kardinal Horhe Mario Bergoljo izlazio bi preko noći, da niko ne zna, da bi podelio koru hleba sa beskućnicima na ulicama argentinske prestonice kako bi im stavio do znanja da neko brine o njima.

Pošto to ne može da radi tako lako sada kada je papa, on je odredio Krajevskog za svog izaslanika, koji čini dobra dela svakoga dana: šaljući ček od 200 evra ženi kojoj je ukraden novčanik ili posećujući porodicu čije je dete umrlo.

"Moj posao je da budem produžena papina ruka pružena siromašnima, onima koji trpe. On ne može da izađe iz Vatikana, pa je izabrao osobu koja će to to činiti umesto njega", kaže Krajevski.

To su male, brze "doze pomoći" koje ne iziskuju birokratske procedure, a osećaju se svim srcem, objašnjava on.
Beta/AP Photo/Alessandra Tarantino
Svakoga jutra, vatikanski žandarm odlazi iz vatikanskog hotela, u kojem papa živi, do kancelarije Krajevskog i donosi mu gomilu pisama koje je papa primio od vernika koji ga mole za pomoć, a na vrhu svakog papa obično napiše: "Znate šta treba da radite", "Idite i pronađite ih" ili "Idite i razgovarajte sa njima".

Činovnik koji deli milostinju je ranije tipično bio stariji vatikanski diplomata pred penziju, a papa Franja je to promenio i izabrao na tu funkciju pedesetogodišnjeg Poljaka da mu bude produžena ruka.

Krajevski ima dvostruku dužnost: da čini dobra dela i da sakuplja novac kako bi to finansirao.

"Ideja je sledeća: biti uz ljude i deliti njihove živote, pa makar na 15 minuta ili pola sata", objašnjava Krajevski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: