Devojčica koju zovu "novim Stivom Džobsom"

Meksiko je pronašao novu heroinu: 12-godišnju devojčicu talentovanu za matematiku koju mediji nazivaju “sledećim Stivom Džobsom”.

Izvor: AFP

Subota, 02.11.2013.

11:01

Default images

Najmlađa od osmoro dece iz skromne porodice, Paloma Nojola dospela je u žižu javnosti kada je magazin Wired ovu crnokosu devojčicu stavio na naslovnu stranu.

Pojavila se i u tamošnjoj dnevnoj štampi i televiziji, a zovu je “devojčica Džobs”.

Ove nedelje putovala je od kuće u Matamorosu u Meksiko Siti na takmičenje iz matematike. Ipak, nije pobedila.

Prošle godine devojčica je osvojila 921 bod na državnom ispitu, što je najbolji rezultat ikad postignut u Meksiku.

Njen otac je umro od raka pluća prošle godine, a njena porodica zarađuje od prodaje metalnog otpada usred mestašca “rastrganog” između dva narko kartela.

Iako je Nojola ta koja se našla na naslovnim stranama, zvezda je i njen profesor matematike, Serhio Huarez Korea (32) koji ju je naučio sasvim novom pristupu rešavanja matematičkih problema.

On je inspiraciju dobio od koncepta “minimalno invanzivnog obrazovanja”, koji je osmislio Sugata Mitra, profesor obrazovne tehnologije na britanskom Univerzitetu u Njukastlu.

Zahvaljujući njemu još devet učenika uspelo je da na pomenutom državnom testu osvoji 900 bodova.

Škola u kojoj Korea predaje se nalazi u takozvanoj “zoni kazne”, tako nazvanoj zato što ni jedan profesor ovde ne želi da radi zbog visoke stope kriminala i veoma slabe infrastrukture.

U školi nema tekuće vode, kanalizacije, niti telefona, što je čest problem u Meksiku.

“Kada bi Paloma imala iste mogućnosti kao Stiv Džobs, verovatno bi bila pravi genije”, rekao je Huarez.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: