Najsrećnije (i najtužnije) zemlje sveta 2013.

Da li se osećate i živite bolje nego pre pet godina? A kako vam se čini ostatak sveta?

Izvor: Forbes

Četvrtak, 31.10.2013.

14:14

Default images

U celom svetu vide se znaci nestabilnosti, destrukcije, beznađa, piše magazin "Forbs". U Siriji bukti građanski rat, Libija je u haosu, a Egipat još ne može da se „sabere“ od vojnog udara.

Pa ipak, uprkos mračnim događajima u poslednjh pet godina, londonski institut Legatum primećuje da su ljudi širom sveta, zapravo, zadovoljniji životom.

Legatum već pet godina pokušava da napravi takozvani indeks prosperiteta 142 zemlje sveta, koje pokrivaju 96 odsto svetske populacije i 99 svetskog bruto proizvoda.

Najsrećnije zemlje tradicionalno su Norveška, Švedska, Kanada i Novi Zeland, dok su najmanje prosperitetne Čad, Kongo, Centralnoafrička Republika, Avganistan i Jemen.

Ima i nekih primetnih razlika u ocenama ove godine. SAD, koje su dospele na 11. mesto, pale su sa liste 20 ekonomski najmoćnijih, a prestigli su ih Novi Zeland i Južna Koreja.

Legatum je ocenjivao ličnu slobodu pojedinca, zdravstvo, ekonomiju, socijalni kapital, edukaciju, bezbednost i sigurnost, kao i vlade u zemljama.

Srbija je zauzela 76. poziciju od 142 zemlje, što je za tri pozicije bolji plasman u odnosu na prošlu godinu, a njeni građani najviše pate zbog ekonomije. Upravo u toj kategoriji najlošije rangirana i zauzima tek 127. mesto na svetu.

Građani su najviše zadovoljni zdravstvom, što ju je dovelo na 54. mesto na svetu u toj kategoriji.

Kada je reč o zemljama bivše Jugoslavije i njihovom plasmanu na mapi prosperiteta, najbolje je ocenjena Slovenija (24. mesto na svetu), dok je Hrvatska zauzela 54. poziciju, Crna Gora 71, Makedonija 79, a Bosna i Hercegovina 97. Norveška je ubedljivo na prvom mestu svake od poslednjih pet godina. Analitičari ocenjuju da je za to zaslužna činjenica da je populacija (četiri miliona) ekonomski obezbeđena zahvaljujući nalazištima nafte i gasa, ali i egalitarističkom sistemu i homogenosti stanovništva.

Međutim, u zemljama u kojima u istoriji nema ni tragova društvene kohezije, prirodni resursi mogu biti prokletstvo. Nigerija, Sijera Leone i Zimbabve spadaju u tu grupu i u njima resursi pristupaju samo izuzetno bogati.

S druge strane, zemlje Bliskog istoka koje su prebogate naftom nisu naročito dobro plasirane na „listi sreće“.

To je zato što je indeks sloboda pojedinca veoma nizak, a poštovanje prava žena na još nižem nivou.

Predstavljamo vam deset najsrećnijih i najnesrećnijih zemalja prema Institutu Legatum.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: