Prva zvanična fotografija britanskih monarha

Prve zvanične fotografije za poslednjih 120 godina koje prikazuju četiri genercije sadašnjih i budućih britanskih monarha objavljene su u četvrtak, dan nakon krštenja princa Džordža, najnovijeg člana britanske dinastije.

Izvor: B92

Petak, 25.10.2013.

13:19

Default images

Na jednoj od četiri zvanične fotografije, namenjene medijima, nalaze se kraljica Elizabeta II kako sedi, okružena trima budućim kraljevima - njenim sinom princom Čarlsom, unukom princom Vilijamom i praunukom Džordžom u krilu svog oca.

Fotografije je snimio Džejson Bel, fotograf poznatih ličnosti, u zvančnoj Ccarlsovoj rezidenciji Klarens haus, odmah nakon krštenja malog princa u sredu.

Na ostalim fotografijama su tromesečni princ sa svojom majkom Ketrin, kraljičin muž princ Filip, Vilijamov brat princ Hari i Čarlsova supruga Kamila, vojvotkinja od Kornvola. Uz monarhe se nalaze i Ketrinina majka Kerol Midlton, otac Majkl i brat i sestra Džejms i Pipa.

Poslednja fotografija na kojoj su četiri generacije aktuelnih i budućih britanskih monarha snimljena je 1894. na krštenju budućeg kralja Edvarda VIII. Na toj slici kraljica Viktorija drži malog Edvarda, okružena svojim sinom - budućim kraljem Edvardom VII i unukom - budućim kraljem Džordžom V.

Pristalice britanskih monarha se nadaju da će vladavina malog princa biti drugačija od vladavine Edvarda VIII koji je kao beba snimljen 1894.

Edvard je postao kralj početkom 1936, ali je samo nekoliko meseci od početka vladavine izazvao ustavnu krizu pošto je zaprosio razvedenu Amerikanku Volis Simpson.

Kako nije želeo da okonča vezu sa njom, Edvard je abdicirao krajem 1936. i prepustio britanski tron bratu Albertu koji je zvanicno postao kralj Džordž VI čija je kćerka Elizabeta II sadašnja kraljica Velike Britanije.

Tajm: Princu Čarlsu se ne žuri na presto

AP Photo/Adrian Sherratt
Britanskom princu Čarlsu se ne žuri na presto, a iako prihvata nove obaveze koje mu majka, kraljica Elizabeta II, u poslednje vreme predaje, njegova najveća pasija je humanitarni rad, piše danas časopis "Tajm".

Nakon višemesečnog istraživanja tokom kog je imala redak uvid u život i rad princa od Velsa (64) i pristup njegovim rezidencijama, a uz to i intervjuisala više od 50 prinčevih saradnika, prijatelja i kritičara, novinarka Ketrin Mejer objavila je dugačak profil britanskog prestolonaslednika u ovom časopisu.

"Naišla sam na čoveka koji nije, kako se karikira, nestrpljiv da nasledi presto, već da uradi koliko je god moguće pre nego što se, kako jedan njegov saradnik kaže, nad njim 'sklope zatvorske senke'", napisala je Mejer.

Izjavu Čarlsovog saradnika, koji smatra da bi dolazak na kraljevski presto princu bio poput zatvora, preneli su danas mnogi britanski listovi, ali Mejer ističe da sam prestolonaslednik reč "zatvor" nije ni jednog trenutka upotrebio.

Mejer ističe i podatak da je britanski prestolonaslednik osnovao više od 50 humanitarnih organizacija, a da je za samo 12 meseci, do marta ove godine, prikupio 224 miliona funti.

U profilu na "Tajmovom" vebsajtu otkrivene su i izvesne zanimljivosti iz prinčevog života, pa sada javnost zna da se on tokom dosadnih govora zabavlja tako što razgibava prste na nogama, kao i to da njegova dugogodišnja prijateljica, glumica Ema Tompson, smatra da je plesanje sa Čarlsom "bolje od seksa".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: