Saturnova dva Meseca "u razgovoru"

Pogledajte fotografiju koja beleži izuzetno redak pogled na "susret" dva Saturnova meseca - Mimanta i Pandore – koji su u liniji i u "bliskom kontaktu" na nebu.

Izvor: Izvor: NASA/Gizmodo

Sreda, 31.07.2013.

13:15

Default images

Čak i letimičan pogled na Saturnove satelite pokazuje koliko su oni različiti. Pandora, manji od dva meseca je prečnika oko 81 kilometara, "nema" masu i dovoljno gravitacije da bi mogla da ima sferičan izgled svog "rođaka" Mimanta.

Orbita Pandore je u izvesnoj meri haotična, zbog neravnomernog oblika ali i uticaja obližnjeg Prometeja. Saturnov F-prsten se nalazi između Prometeja i Pandore, čime su oni "pastirski meseci", koji uticajem svoje gravitacije, ograničavaju širenje tog prstena. Kruži oko Saturna na srednjoj visini od 141700 km. Pun krug napravi za 15 sati i 5 minuta. Poseduje ekscentricitet od 0,0042 i leži tačno na ekvatorijalnoj ravni Saturna.

Mimant (Mimas) je Saturnov satelit, 200.000 km udaljen od Saturna, i nalazi se u Saturnovom E-prstenu. Pronašao ga je 1789. godine astronom Vilijam Heršel. Mimant ima period obrtanja oko svoje ose od 22 sata 37 minuta i 5 sekundi, masu 3.84×1019kg i srednji prečnik 397,2 km. Srednja gustina Mimanta je 1.17 g/cm³ što upućuje da je mesec uglavnom načinjen od leda, te možda manje količine kamena. Najuočljiviji oblik na Mimantu je krater Heršel, koji pokriva gotovo trećinu njegovog prečnika; ivice kratera su približno 5 km visoke, dok neki delovi dna kratera dostižu i dubinu od 10 km u odnosu na srednji nivo površine.

Ovaj drugi (Mimant) dosta podseća na Zvezdu smrti iz "Zvezdanih ratova" (pogledati video dole).

Fotografija je napravljena pomoću kamera na Nasinom satelitu "Kasini" (Cassini), a svaka tačka (pixel) na njoj predstavlja 4 milje. U vreme kada je fottogafija napravljena, satelit je bi na 1,1 milion kilometara od Mimanta i 1,176 miliona kilometara od Pandore, a linije koje "seku" ovu sliku su Saturnovi prstenovi.

Saturn ima mnogo satelita, a pored Pandore i Mimanta, neki od ostalih su Pan, Atlas, Prometej, Epimetej, Jan, Encelad, Tetida, Telesto, Kalipso, Diona, Helena, Reja, Titan, Hiperion, Japet, Feba...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: