Poslednji let šatla Atlantis (VIDEO)

Pogledajte snimak spejs šatla "Atlantis" koji prati njegov izlazak iz Zemljine atmosfere, a sve iz perspektive rakete koja ga nosi.

Izvor: B92

Sreda, 31.07.2013.

11:45

Default images

Kamera je bila smeštena uz (sada penzionisani) svemirski brod na njegovom poslednjem putovanju u svemir u julu 2011. godine i prati ga sve dok ne napusti planetu, a zatim se graciozno vraća na Zemlju.

Osam minuta snimka, od lansiranja rakete pa sve do njenog pada u okean, sadrži stvarne zvuke putovanja, zahvaljujući filmskoj magiji i pripremama specijalnog DVD-a "Ascent: Commemorating Space Shuttle".

Atlantis je 30 godina vozio astronaute u svemir, a ostvario je 33 leta. Za to vreme je prevezao 191 astronauta, prešao 203 miliona kilometara i proveo 307 dana u svemiru.

Kamera koja je snimila putovanje bila je postavljena na jednu od Atlantisovih raketa. Rakete su sadržale čvrsto gorivo za prva dva minute leta šatla, tokom kojih on izlazi iz Zemljine atmosfere.

Na visini od 45 kilometara rakete otpadaju sa Atlantisa i počinje njihov četvorominutni pad na Zemlju. Nakon što je završen program sa spejs šatlovima ovaj snimak postao je jedno od svedočanstava nekadašnjeg Nasinog osnovnog programa. Atlantis je u junu ove godine prebačen u "Kenedijev Svemirski Centar", kao centralni eksponat i 100 miliona dolara vredna atrakcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: