Ovo je najzanimljiviji čovek na Vikipediji

Generalpukovnik ser Adrijan Pol Žislen Karton de Vart je "najzanimljiviji" čovek na Vikipediji, a kada pogledate šta sve piše na njegovoj stranici, neće vam biti teško da shvatite i zašto.

Izvor: DailyDot

Četvrtak, 11.07.2013.

21:06

Default images

Karton de Vart ima listu titula, priznanja i medalja koja je podjednako dugačka kao i njegovo ime. Međutim, šta je potrebno učiniti da bi se dobile sve te brojne titule i priznanja?

Vikipedija tvrdi sledeće:

„Borio se u Burskom ratu, Prvom svetskom ratu i Drugom svetskom ratu na strani Britanske imperije Bio je upucan u lice, glavu, stomak, zglob, nogu, kuk i uvo. Preživeo je pad aviona, uspeo je da pobegne iz ratnog logora i odgrizao je svoje prste kada doktor nije mogao da ih amputira. Nakon svega toga izjavio je - Da budem iskren, zaista sam uživao u ratu“.

Ser Adrijan Pol Žislen Karton de Vart rođen je u Belgiji, živeo i tamo, ali i u Egiptu, Engleskoj, Indiji, Južnoj Africi, Poljskoj i Kini. Studirao je na Univerzitetu Oksford pre nego što ga je napustio kako bi se borio u Burskom ratu.

Pominje se i trenutak kada je sam sebi izvadio oko, pošto zbog njega nije mogao da nišani, a onda je iz taksija izbacio i stakleno oko - zato što ga je nerviralo.

Vežbao je svaki dan, igrao je polo i odbijao je da nosi italijanska odela koja je nazivao „to su moja "švalerska" odela“. Njegovi prijatelji su mislili da je „divan“ i šalili su se da mu treba odati priznanje za njegov „nepristojan jezik“.

Tokom svoje vojne karijere bio je savetnik Vinstona Čerčila posle Drugogo svetskog rata i bio je nezvanični diplomata tokom svakog velikog rata dvadesetog veka.

U njegovoj šezdesetoj godini mlađi generali su mu rekli da je previše star da vodi trupe, ali se onda ispostavilo da je nezamenjiv za vojsku Velike Britanije tako da je vrlo brzo vraćen iz penzije.

U svojoj šezdesetprvoj godini uspeo je da prokopa put iz zarobljeničkog kampa nakon čega se nedelju dana pravio da je italijanski seljak - iako nije znao ni reč italijanskog jezika.

Godinama kasnije, sapleo se o kokos u Burmi nakon čega je "izlomio kičmu" na nekoliko mesta. I to je preživeo i doživeo duboku starost.

I uprkos svim dostignućima, ipak nije imao puno dara za politiku. Umesto diplomatskih veština, posedovao je neverovatan entuzijazam kada je rat u pitanju. Ne samo da ga je zvao zabavnim, već je bio zbunjen željom ljudi da žive u miru kada je rat toliko zabavan.

Zaista je neverovatno kako do sada niko nije rešio da njegov krajnje neobičan život pretvori u film.

Međutim, Holivud baš i nije rad da pravi film o jednookom ratnom heroju bez prstiju čiji je omiljeni sport bio lov na divlje svinje i koji je navodno bio nepriznati sin kralja Belgije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: