NASA „uhvatila“ kometu veka

NASA Swift satelit koji opaža najmoćnije eksplozije u svemiru, zabeležio je fotografiju komete ISON, ledene lutalice koja će krajem godine biti bliže Suncu.

Izvor: Huffington Post

Nedelja, 31.03.2013.

13:09

Default images

Swift, koji obično prati intenzivno gama zračenje poteklo od udaljenih zvezda, zabeležilo je kometu ISON 30. januara, ali je NASA otkrila fotografiju tek 29. marta.

Praćenjem komete tokom poslednja dva meseca, Swift je omogućio astronomima da spoznaju nove detalje o veličini i brzini te komete.

„ISON će možda biti među najsvetlijim kometama u poslednjih 50 godina, što će nam dati mogućnost da posmatramo njene promene tokom dugog perioda“, kaže glavni istraživač Denis Bodvits, astronom Univerziteta u Merilendu koji je pomagao u analizi nove fotografije.

Neki astronomi predviđaju da bi ISON mogao da bude „kometa veka“ kada bude najbliže Suncu, odnosno krajem novembra.

Ipak, poslednje analize pokazale su da ta kometa nije svetla kako su očekivali.

Kometa ISON prvi put je otkrivena u septembru 2012. a opazili su je ruski astronomi Vitalij Nevski i Artiom Novičonok uz pomoć Međunarodne naučne optičke mreže (ISON).

U vreme kad je fotografija komete napravljena, ona je bila 670 miliona kilometara od Zemlje i 740 miliona kilometara od Sunca.

Analize su pokazale da je ISON trenutno otpušta oko 51.000 kg prašine i oko 60 kg vode u minuti.

NASA će intenzivno pratiti njeno kretanje u okviru kampanje CIOC kako bi o njoj prikupila što više podataka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: