Anđelina pobedila hrvatskog novinara

Američka glumica Anđelina Džoli dobila je sudski proces koji je protiv nje pokrenuo hrvatski novinar Džejms Džej Bredok (Josip Knežević) tvrdeći da je njen rediteljski prvenac "U zemlji krvi i meda" plagijat jer je ukrala ideju iz njegovog romana.

Izvor: Izvor: poslovni.hr

Subota, 30.03.2013.

13:38

Default images

Džoli je zajedno s producentskom kućom GK Films i distributerskom kućom Film District američkom okružnom sudu u Los Anđelesu dostavila brojnu dokumentaciju kako bi dokazala da nije ukrala ideju iz knjige "The Soul Shattering" (u originalu "Slamanje duše") koju je 2007. Knežević objavio pod pseudonimom Džejms Bredok.

Džoli i njen tim zastupala je advokatska kacelarija L.A.’s Reed Smith koja je saopštila da Anđelina Džoli i njen tim nisu prekršili Bernsku konvenciju kao ni američke zakone o zaštiti autorskih prava.

U objašnjenju okružnog sudije se navodi da film i knjiga "u suštini" nisu slični te da bi Bredok u eventualnom nastavku procesa trebalo da podnese nove dokaze ako ne želi trajno odbacivanje tužbe.

Knežević, sarajevski novinar sa zagrebačkom adresom, svojevremeno je ispričao kako se nekoliko puta našao s producentom Erikom Sarkićem da bi razgovarali o potencijalnom snimanju filma po njegovom književnom predlošku kao i da je bio šokiran kad je čuo kako isti producent u saradnji sa slavnom glumicom radi film po istoj priči.

Kneževićeva knjiga je priča o tragičnoj sudbini jedne Sarajke, koja je prošla golgotu srpskih logora u ratnoj BiH.

U središtu radnje filma "U zemlji krvi i meda" ljubavna je priča između srpskog vojnika i ratne zarobljenice, Bošnjakinje Ajle.

U obrazloženju sudije se navodi kako je čitajući knjigu i gledajući film primetila neke sličnosti, ali da to nije dovoljno da bi se Bredokova tužba smatrala opravdanom. Takođe se dodaje kako je analizirajući temu obe priče primetila i brojne razlike. "U zemlji krvi i meda" prvenstveno je priča o izdaji, osveti i tragediji u kojoj se nazire vrlo malo ili nimalo nade, a radnja knjige "Slamanje duše" fokusirana je na porodicu, ljubav i ljudsku snagu, stoji u objašnjenju američkog okružnog suda u Kaliforniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: