Deset godina od ubistva Merlinke

Pre deset godina, 22. marta 2003. godine u Beogradu je ubijena trans legenda Balkana, Vjeran Miladinović Merlinka, čije je telo pronađeno mesec dana kasnije, a ubica do danas nije pronađen i kažnjen.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.03.2013.

18:55

Default images

Zastrašujuće brutalno ubistvo zidarskim čekićem se desilo u noći između 22. i 23. marta nedaleko od Osnovne škole "Zaga Malivuk" u beogradskom naselju Krnjača, a prema navodima optužnice osumnjičeni je bio Faik Ramadani, ali je sudsko veće donelo oslobađajuću presudu.

Zamenik tužioca najavio je žalbu na tu odluku, ali nakon toga nijedna informacija o ovom slučaju nije dospela u javnost. Zvezda filmova Želimira Žilnika, brojnih TV i radio emisija i gradska legenda ostala je u sećanju javnosti, a ubica je još uvek neopoznat.

Vjeran Miladinović Merlinka najpozantija je po ulozi u ostvarenju Želimira Žilnika “Marble Ass”, a internacionalni festival queer filma koji se održava u Beogradu je u znak sećanja na Vjerana Miladinovića uzeo ime "Merlinka".

Prvi put Festival je organizovan u decembru 2009. godine u Domu omladine sa idejom da promoviše filmske naslove koji se bave gej, lezbijskom i transseksualnom tematikom, a koji retko kad dođu do domaće filmske publike. Festival ima za cilj da kroz filmsku umetnost promoviše gej-lezbijska prava i utiče na smanjenje homofobije u srpskom društvu a organizuju ga Gej lezbejski info centar GLIC i Dom omladine Beograd.

Miladinović je prvi je Srbin koji se obukao u žensku garderobu i otvoreno se u njoj pojavljivao na beogradskim ulicama. Njegovo ponašanje je skrenulo pažnju medija koji su pokušali da ga predstave javnosti, o čemu je MIladinović pisao u svojoj autobiografiji “Terezin sin”, koja je objavljena 2001. godine.

Festival Merlilnka i Gej lezbejski info centar za 30. maj 2013. godine pripremaju program kojim će se setiti Merlinke, kada će javnost moći da pogleda filmove “Lepe devojke prolaze kroz grad” i “Marble Ass” i podseti se autobiografske Miladinovićeve knjige “Terezin sin”. Povodom toga pozivaju sve koji su Merlinku lično poznavali i koji imaju materijale u vidu fotografija ili video snimaka da im se jave na adresu merlinkafest@gmail.com kako bi im pomogli u organizovanju ove akcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: