Kako Vatikan čuva svoju najveću tajnu?

Rimska crkva vekovima je računala na zaštitu zidova Sikstinske kapele kako bi proces izbora novog pape ostao tajan. Međutim, Vatikan sada mora da se okrene elektronskom arsenalu kako bi sprečio tvitovanje kardinala i zaustavio curenje informacija koje je obeležilo prošlu godinu.

Izvor: Reuters

Utorak, 12.03.2013.

19:00

Default images

Bezbednost je na prvom mestu u trenutku kada prinčevi crkve sa svojim crvenim šeširima u Rimu biraju naslednika pape Benedikta.

Reč „konklava“ znači „sa ključem“ na italijanskom i izvedena je iz latinskog termina koji se odnosi na sobu koja može biti zaključana. Međutim, zatvorena vrata više nisu dovoljna u 21. veku kako bi se sačuvala tajna.

Radnici su pripremili Sikstinsku kapelu postavljanjem lažnog poda preko ukrasnih pločica i instaliranjem brojnih elektronskih sprava koje blokiraju slanje bilo kakvog signala van zidova kapele.

Pre glasanja, vatikanski zvaničnici pretrešće kapelu i kuću u kojoj su smešteni kardinali sa skenerima koji detektuju prisluškivače i skrivene mikrofone.

Prekid komunikacije

Kardinal Tarkisio Bertone zadužen je za tajnost svega što se dešava unutar Sikstinske kapele, a u tome mu pomaže nekoliko asistenata.

Njihov posao je beskrajan.

Korišćenje bilo kakvog uređaja koji može da snima ili prenosi glas, slike ili tekst, tokom izbora pape, strogo je zabranjeno i kardinali polažu zakletvu u kojoj se kunu da neće otkriti ništa osim ako im to ne naredi novi papa.

Televizija, radio i sve vesti koje mogu da stignu iz spoljnog sveta strogo su zabranjene. Kardinali ne smeju da komuniciraju sa spoljnim svetom sem ukoliko nemaju posebno odobrenje usled nekog vanrednog slučaja, a sve vreme ih čuva policija Vatikana.

Kapela i prostor oko nje ograđen je a ovlašćeno osoblje mora da prođe kroz detektor metala.

Iznad svih ovih mera bezbednosti nalazi se i molba Vatikana kardinalima da ne otkrivaju informacije i da ne krše pravila konklave.

Tajni pakt

Svaki kardinal dužan je da se zakune na ćutanje kada uđe u Sikstinsku kapelu.

Svako ko prekrši pravila, uključujući i časne sestre, doktore i asistente, automatski će biti ekskomuniciran iz crkve.

Ovakve mere bezbednosti i strah od curenja informacija nisu bez razloga. Pred sam početak izbora, kardinali su novinama odavali strateške informacije, najverovatnije informacije koje idu u korist njihovim kandidatima ili temama.

Zvaničnici u Vatikanu čak su rekli kardinalima da prekinu da pričaju sa novinarima a u poslednjem trenutuk otkazana je i konferencija za novinare, nakon što su novine u Italiji objavile detaljne informacije o tome šta je govoreno pre početka konklave.

Uz sve ove probleme, Vatikan sada mora da misli i na novog neprijatelja – Tviter.

Dok je izbor pape u toku, ostaje da se vidi da li su sve ove mere zaista dovoljne da se spreči želja čovečanstva za ekskluzivnom informacijom i da li će vera uspeti da nadjača tehnologiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: