Naučnici napravili čoveka od milion dolara

Naučnici su uspeli da naprave čoveka od veštačkih udova pod nazivom Reks. Reks (robotski egzo skelet) je napravljen korišćenjem tehnički najsavršenijih udova i organa koji su sakupljeni iz laboratorija širom sveta.

Izvor: telegraph.co.uk

Petak, 01.02.2013.

08:30

Default images

On pokazuje da nauka polako počinje da hvata korak sa naučnom-fantastikom u pokušaju da se delovi ljudskog tela zamene sa alternativama koje je napravio čovek.

Međutim, ovo takođe podiže i neke etičke dileme, pošto korišćenjem veštačkih udova i organa, naučnici ne samo da mogu da zamene određene delove ljudskog tela, već mogu i da ih znatno poboljšaju.

Ovo je dovelo do upozorenja da može doći do stvaranja modernog Frankenštajna.

Ovaj veštački čovek napravljen je za potrebe serije „Kako sagraditi bioničkog čoveka“ koja će biti emitovana na kanalu C4.

Reksove komponente uključuju ruku sa radijusom pokreta od 26 stepeni, što je jedan stepen manje od mogućnosti prave ljudske ruke, naočari koje šalju slike mikročipu u zenici koja potom šalje električne impulse mozgu kao i srce pogonjeno baterijom koje se trenutno koristi za privremene donore srca.

Egzoskelet takođe poseduje bioničke zglobove koji koriste motor i sistem opruga kako bi oponašao akcije ljudskih mišića i tetiva koje je stvorio profesor Hju Her.

„Bolje sam se penjao sa veštačkim udovima negp što sam to činio sa svojim biološkim udovima pre nesreće. Tehnologija ima tu neverovatnu mogućnost da leči, rehabilituje pa čak i da proširuje ljudske mogućnosti znatno dalje od onoga što nam je priroda namenila. Mislim da je normalno telo jako dosadno. Kada bi dobra vila ponudila da mi ispuni jednu želju, to svakako ne bi bili novi udovi. Nikako“, izjavio je Her.

Jedini organ koji naučnici ne uspevaju da u potpunosti repliciraju jeste ljudski mozak koji je sačinjen iz miliona neurona. To je definitivno najkompleksnija struktura u poznatom univerzumu.

Međutim, naučnici sa Univerziteta Južna Kalifornija proučavaju električne signale u mozgovima miševa kako bi razvili mikročip koji bi jednog dana bio u stanju da zameni memoriju, pa čak i da izleči Alchajmera radeći u saradnji sa pravim mozgom.

Iako bionički čovek pokazuje koliko je zapravo nauka napredovala, postavlja se pitanje šta zapravo znači biti čovek i gde ona može da nas u budućnosti odvede.

„Kada su naša tela u pitanju, mislim da postoji opasnost da ćemo promeniti upravo one stvari koje čine našu ljudskost. Možemo stvoriti nova bića koja se mogu okrenuti protiv nas u nekom trenutku, poput mita o Frankenštajnu. To bi bio znak da smo otišli predaleko“, izjavio je Džordž Anas, profesor Bioetike i ljudskih prava sa Univerziteta Boston.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: